• Посилання скопійовано

У суді саме орган ДПС має доводити причини неприйняття податкової декларації

Постанова ВАСУ від 25.12.2012 р. Справа №К-37847/10

У суді саме орган ДПС має доводити причини неприйняття податкової декларації

Відразу зауважимо, що ця справа стосується виконання податковими органами та платниками податків вимог Закону №2181 у частині визнання податкової звітності як податкової декларації з огляду на дефекти її складення.

У цій частині постанова цікава лише тим платникам податків, чия скарга щодо спору про визнання податкової звітності як податкової декларації, поданої за правилами Закону №2181 та прийнятими на його виконання нормативними актами, досі перебуває на розгляді апеляційної чи касаційної інстанції.

Водночас є два висновки, які, на наш погляд, залишаються актуальними та важливими і на сьогодні, адже податкова звітність подається за правилами та з дотриманням вимог, визначених ПКУ.

Так, відомо, що вимоги до податкової декларації наведені у ст. 48 ПКУ.

Порядок подання декларації до органів ДПС встановлено ст. 49 ПКУ. У п. 49.9 названо умови, дотримання яких надає такій податковій звітності статусу «прийнята».

Крім цього, п. 49.10 ПКУ зазначено, що відмова посадової особи органу ДПС прийняти декларацію з будь-яких причин, не визначених статтею 49, забороняється. 

Це, зокрема, стосується випадків, коли податковий орган висуває будь-які не визначені цією статтею передумови щодо такого прийняття, включаючи:

— зміну показників такої податкової декларації;

— зменшення або скасування від'ємного значення об'єктів оподаткування;

— зменшення або скасування сум бюджетних відшкодувань;

— незаконне збільшення податкових зобов'язань.

Висновок 1. Зважаючи на вищезазначене, якщо податковий орган усе-таки прийняв рішення не визнавати подану звітність податковою декларацією, то саме йому доведеться доводити у суді, що така податкова звітність не відповідає вимогам ст. 48 та 49 ПКУ.

У тексті постанови від 25.12.2012 р. у справі №К-37847/10 ВАСУ звертає увагу на таке: «...Водночас слід зазначити, що задоволення судом позовних вимог щодо визнання протиправною відмови контролюючого органу прийняти податкову декларацію означає, що відповідне рішення податкового органу не створило жодних правових наслідків для платника, а податкова декларація є поданою. Таке рішення суду сприяє належному відновленню порушених прав платника.

Однак при цьому необхідним заходом для належного захисту прав платника є зазначення у резолютивній частині постанови адміністративного суду про задоволення позовних вимог дати, з якої податкова декларація вважається поданою платником до органу державної податкової служби...».

Висновок 2. При зверненні до адміністративного суду з позовом про визнання дій протиправними у частині неприйняття податкової звітності слід також додати таку позовну вимогу, як «... визнати податкову декларацію з ... поданою станом на ... (вказати дату)».

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»