• Посилання скопійовано

Мінекономіки скасує необхідність ведення книг заяв і пропозицій

Оприлюднено проєкт нових Правил побутового обслуговування населення. А також пропонується скасувати вимогу щодо ведення книги заяв і пропозицій у сфері надання послуг

Мінекономіки скасує необхідність ведення книг заяв і пропозицій

9 вересня 2022 р. Мінекономіки оприлюднило проєкт Наказу «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання послуг».

Зокрема, ним пропонується викласти у новій редакції Правила побутового обслуговування населення. Ці Правила визначають основні вимоги до побутового обслуговування населення і регулюють відносини між споживачем та виконавцем у наданні побутових послуг на території України. Ними врегульовано особливості надання таких видів побутових послуг:

  • ремонт та пошиття взуття;
  • послуги хімічного чищення та фарбування (перефарбування) виробів;
  • ремонт побутової радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів, ремонт та виготовлення металовиробів;
  • ремонт та виготовлення меблів;
  • перукарські, манікюрні та педикюрні послуги;
  • ремонт та виготовлення ювелірних та інших виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння;
  • прання білизни;
  • послуги лазень, саун і душів;
  • послуги прокату.

Також проєктом передбачено скасування вимоги щодо ведення книги заяв і пропозицій  у сфері надання послуг. 

Як пояснили автори проєкту, книга була запроваджена ще в Радянському Союзі в різних сферах обслуговування населення, а також на промислових підприємствах, з метою захисту прав споживачів та контролю, шляхом: фіксації порушень у сфері обслуговування населення; відображення позитивних відгуків споживачів; попередження зловживання службовим становищем, а також для отримання пропозицій від робітників-новаторів у сфері покращення виробництва та умов праці.

На сьогодні, в сучасній Україні є достатньо інших дієвих інструментів для захисту прав споживачів (можливість звернутися до Держпродспоживслужби, до Урядової телефонної гарячої лінії, Державної податкової служби, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суду тощо), а також технічних можливостей для залишення заяв і пропозицій у мережі Інтернет, що є більш ефективними способами, оскільки в умовах ринкової конкуренції, підприємці самі зацікавлені в покращенні якості обслуговування клієнтів. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Захист прав споживачів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Захист прав споживачів»