• Посилання скопійовано

Фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків

Що таке фактичні перевірки та хто має право їх проводити?

У зв’язку з набранням чинності ПКУ 01.01.2011 р. до повноважень податкової служби щодо здійснення перевірок останній надано право здійснювати, крім раніше визначених видів перевірок (документальна, планова, камеральна), ще й фактичні перевірки.
Відповідно до законодавства, фактична перевірка — це перевірка, яка здійснюється уповноваженим органом податкової служби за місцем здійснення діяльності суб’єкта господарювання своєї господарської діяльності або іншим місцем, що належить суб’єкту господарювання.
Фактична перевірка проводиться органами податкової служби з метою встановлення дотримання платником податків чинного законодавства у сфері обігу готівкових коштів, розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, у т. ч. про виробництво й обіг підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин із працівниками (найманими особами).
Особливостями цього виду перевірки є те, що, на відміну від інших перевірок, фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків. Перелік підстав для проведення фактичних перевірок регулюється ст. 80 ПКУ. Строк проведення фактичної перевірки не повинен перевищувати 10 діб, продовження строку таких перевірок здійснюється за рішенням керівника органу ДПС не більш ніж на 5 діб.
Також однією з особливостей цього виду перевірки є те, що відповідальність за виявлені порушення під час проведення перевірки, передбачено не лише ПКУ, а й низкою інших законів, а саме: Законом України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Законом України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», адміністративним та кримінальним законодавством.

Джерело: ЛIГАБiзнесIнформ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»