• Посилання скопійовано

Приховування трудових договорів: кого перевірятимуть і як уникнути порушень?

Новий Закон про зайнятість з 1 січня 2013 р. поставить до працедавців деякі вимоги, невиконання яких призведе до різного роду перевірок

Закон про зайнятість забороняє працедавцю застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. Особливу увагу потрібно звернути на останнє формулювання щодо приховування. У цьому разі законодавець мав на увазі цивільно-правові договори, що їх працедавці з тих чи інших причин полюбляють укладати з фізособами. Це договори підряду на виконання робіт або надання послуг. Нічого страшного, якщо на загальну чисельність працівників припадає небагато тих, що працюють за договорами, але якщо їх спостерігається велика кількість, то з високою часткою ймовірності «в гості» може завітати інспектор з праці.
До того ж якщо працівник за договором виконує однотипну роботу, з місяця у місяць отримує гроші, відносини між підприємством та фізособою мають нерозривний характер, то, найімовірніше, під час перевірки вони будуть кваліфіковані як приховування трудових відносин. Чим ще загрожує оформлення працівників у такий спосіб? Така форма роботи приховує чисельність працівників, і в разі виявлення подібних прихованих відносин донараховуватиметься квота понад це. Щоб уникнути претензій з боку перевіряльників, радять постійно змінювати предмет договору, розраховувати у кожному документі на різний результат, а не оформляти виконання одних і тих самих обов'язків договором.
Тетяна Мойсеєнко, директор консалтингової компанії «Навчальний центр «Домінанта», наголошує, що часто на приховування трудових відносин перевіряють лікарів, а також слід бути обережними при оформленні у подібний спосіб журналістів.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»