• Посилання скопійовано

Податкову віддачу зменшили вдвічі?

Наказ, не зареєстрований у Мін’юсті, що не носить нормативного характеру, може застосовуватись лише податковими органами і не поширюється на платників податків

Податкову віддачу зменшили вдвічі?

Сьогодні ми вкотре повертаємося до податкового навантаження чи податкової віддачі — тепер уже завдяки Мін’юсту.

Цього разу сигналом для занепокоєння платників податків став не лише лист, а й Методрекомендації щодо складання плану-графіка проведення документальних планових перевірок госпсуб'єктів, затверджені Наказом ДПСУ від 27 червня 2012 р. №553. І хоча наказ річної давнини, його поява у законодавчих базах та в Інтернеті, на нашу думку, має все-таки певну мету...

Нагадаємо, що останнім часом платники податків були обурені діями податкових органів, які визначали податкове навантаження в актах камеральних перевірок. Йдеться про розрахунок суми податку на прибуток (ряд. 14) за формулою: рядок 1 х 1% х 70%. Причому наказ, який запровадив цю формулу, відмовлялися оприлюднювати, посилаючись на «службову таємницю». Докладніше: «ДПС донараховує зобов′язання за секретним наказом та відмовляється его оприлюднити»

Згодом, у листі №1678/А/99-99-19-01-01-14, Міндоходів взагалі відмовилося від розрахунку будь-яких податкових віддач або податкового навантаження. Адже Наказ №495, яким платників податків поділено на групи відповідно до ступенів ризику та для кожної з них розраховано податкове навантаження, яке й мало сплачуватися платниками податків, скасовано. І на сьогодні законодавчі акти з питань оподаткування не містять ані формул розрахунку податкового навантаження, ані згадок про «податкову віддачу». 

Мін’юст щодо цього зазначає (у листі від 29.04.2013 р. №797-0-1-13/8.2-1), що ПКУ не оперує терміном «податкова віддача». Цей термін використовували у Наказі №495 як один із критеріїв відбору госпсуб'єктів для включення до плану-графіка проведення документальних планових перевірок. 

І ось несподівано (а можливо, й на заміну скасованому) з’являється наказ №553, яким наведено формулу для розрахунку податкового віддачі:

Середньомісячна сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає 

сплаті за результатами здійснення господарської діяльності за період 

з початку року до останнього звітного періоду або попередній 

календарний рік (залежно від того, в якому періоді податкова віддача 

менша ніж критерій відбору), який передує складанню плану-графіка

П. н. = ---------------------------------------------------------------------------------------       х 100 %

Середньомісячний загальний оподатковуваний (валовий) дохід, отриманий

від здійснення господарської діяльності з початку року до останнього 

звітного періоду (залежно від того, в якому періоді податкова віддача менша 

ніж критерій відбору), який передує складанню плану-графіка

Причому, якщо рівень податкової віддачі менший за 0,48% (йдеться про розрахований П.н.), такі госпсуб’єкти належать до високого ступеня ризику, що потягне за собою планову перевірку раз на рік.
І наголосимо, що, на відміну від Наказу №495, цей наказ є чинним.
 
У цьому разі хочеться звернутися до загальновідомої фрази: «...Наказ, не зареєстрований у Мін’юсті, що не носить нормативного характеру, може застосовуватись лише податковими органами і не поширюється на платників податків...». 
 
Проте ми всі розуміємо: хоча перевірки і призначаються податковими органами, все ж таки вони стосуються платників податків.
 
Можливо, нашим законотворцям уже час просто надати Методрекомендаціям податкової статус нормативного акта?

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»