• Посилання скопійовано

ДФС збирається контролювати нарахування зарплат, не нижчих за мінімальну

Чи мають право контролюючі органи вимагати обов’язкове нарахування мінімальної заробітної плати та утримання з її розміру ПДФО? Розповідають податківці.

ДФС збирається контролювати нарахування зарплат, не нижчих за мінімальну

Податківці в ЗІР (категорія 103.26) нагадали що у зв’язку з тим, що мінімальна зарплата є державною соціальною гарантією (ст. 3-1 Закону про оплату праці), обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

При цьому за ст. 35 Закону про оплату праці  контроль за додержанням законодавства про оплату праці можуть здійснювати й податківці ("Контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють... органи доходів і зборів").

 

Грунтуючись на цих нормах, податківці вважають, що вони мають право здійснювати контроль за нарахуванням зарплати, утриманням з її розміру ПДФО.

 

Яким чином вони будуть проводити перевірки з цього приводу?

За загальними правилами відповідно до п. 75.1 ПКУ контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.
Але за  п. 80.1 та пп. 80.2.7 ПКУ за наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету контролюючі органи здійснюють фактичну перевірку без попередження платника податків (особи).

 

Тож, як саме будуть проводитися податкові перевірки у такому разі, залежитиме від виду порушення роботодавців.

 

При цьому саме Пенсійний фонд повідомлятиме ДФС та Держпраці про роботодавців-порушників. Детальніше про це читайте у новині.

Як інспектори з праці контролюватимуть додержання законодавства про працю (проект постанови КМУ) розглянуто тут.

Що Мінсоцполітики розповідало про зміни в оплаті праці з 1 січня 2017 року дивіться тут.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»