• Посилання скопійовано

Запропоновано скасувати мораторій на перевірки у сфері охорони навколишнього природного середовища

У ВРУ зареєстровано законопроект №8072 щодо скасування мораторію на проведення заходів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища

Запропоновано скасувати мораторій на перевірки у сфері охорони навколишнього природного середовища

28 лютого 2018 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №8072 "Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" щодо скасування мораторію на проведення заходів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища". 

 

Що пропонується?

Законопроектом пропонується внести зміни до ст. 6 Закону №1728-VIII, встановивши, що дія цього Закону в частині мораторію на перевірки бізнесу не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю):

  • центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища,
  • Державною екологічною інспекцією України.

 

Чому виникла така ініціатива?

Як зазначено у пояснювальній записці, внаслідок продовження дії мораторію на перевірки бізнесу до 2019 року власники підприємств здійснюють свою виробничу діяльність, нехтуючи усіма екологічними та санітарними нормами. Це призводить до суттєвого погіршення екологічного стану в багатьох регіонах України.

Власники підприємств, відчуваючи безконтрольність, ігнорують отримання необхідних дозвільних документів в сфері екології, здійснюють несанкціоновані викиди забруднюючих речовин в водне середовище, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без відповідної очистки, безконтрольно використовують природні ресурси.

Внаслідок заборони перевірок ліцензіатів в сфері поводження з небезпечними відходами, в цій сфері неможливо відстежити кінцевий результат поводження з цими відходами, що призводить до їх вивезення на звалища побутових відходів або утворення несанкціонованих звалищ в лісосмугах, балках та прибережних захисних смугах водойм.

Таким чином, ініціатори законопроекту констатують: "Запровадження мораторію на перевірки суб’єктів підприємницької діяльності, господарська діяльність яких пов’язана із впливом на навколишнє природне середовище, на практиці призвело до недотримання підприємцями вимог екологічного законодавства та значного погіршення екологічної ситуації в Україні".

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»