• Посилання скопійовано

ДРС разом з Мінекономрозвитку вирішили удосконалити інспекційний портал

26 жовтня у прес-центрі КМУ відбулося підписання меморандуму про взаєморозуміння між Мінекономрозвитку, ДРС, Офісом ефективного регулювання BRDO та Фондом «Євразія»

ДРС разом з Мінекономрозвитку вирішили удосконалити інспекційний портал

ДРС розповідає, що документ передбачає модернізацію Інспекційного порталу з метою удосконалення як технічних, так і функціональних характеристик на шляху до впровадження системи у дослідну, а згодом у промислову експлуатацію.

Меморандум підписували: Максим Нефьодов, Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України; Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби України; Олексій Гончарук, Голова Офісу ефективного регулювання BRDO; Петро Матіяшек, Керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Сьогодні Інспекційний портал inspections.gov.ua – це пілотний модуль інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю), передбаченою Законом України №877.

Наразі 26 інспекційних органів із 33 долучилися до роботи на порталі та відкрили інформацію про свої перевірки. Станом на жовтень 2018 року в єдиній системі опубліковано майже 250 тис. запланованих перевірок на 2018-2019 роки і більше 50 тис. результатів вже проведених перевірок.

Голова ДРС відзначила певні позитивні зрушення щодо прозорості роботи органів державного нагляду та контролю, але ще залишаються органи, які відверто ігнорують будь які спроби впорядкувати проведення ними перевірок. Йшлося про ДФС та Державну службу України з питань праці.

«Реформа просувається, і її результати на сьогодні відчутні. Превенція порушень, а не покарання за вже встановлений факт порушення – це головне завдання державного контролю за ризик-орієнтованим підходом. Система державного контролю має працювати на те, аби стимулювати бізнес працювати безпечно та ефективно», – зазначила Ксенія Ляпіна.

Голова ДРСУ також нагадала, що законодавством встановлено можливість перевіряти самих контролерів за скаргою бізнесу.

Так, станом на середину жовтня цього року ДРС проведено:

– 11 перевірок додержання органами ліцензування вимог законодавства у сфері ліцензування господарської діяльності (10 планових та 1 позапланова);

– 21 перевірка додержання дозвільними органами вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру (20 планових та 1 позапланова);

– 34 перевірки додержання органами державного нагляду (контролю) вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» в частині здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (20 планових та 14 позапланових).

За результатами проведених перевірок ДРС видано акти щодо усунення порушень законодавства.

Крім того, Ксенія Ляпіна подякувала Проекту USAID/UKaid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» за підтримку проекту «Регуляторна мапа України», завдяки якому бізнес отримає додаткові сервіси для відстеження регуляторного впливу рішень, прийнятих органами місцевого самоврядування та багато іншої корисної інформації.

Олексій Гончарук, Голова Офісу ефективного регулювання BRDO, коментуючи результати трансформації регуляторної політики, наголосив: «Ризик-орієнтований підхід до державного регулювання – це європейська практика. Концептуально та методологічно робота з впровадження інспекційної реформи і далі буде проводитися за підтримки проекту Європейського Союзу FORBIZ. Дуже раді, що USAID та UKAID через їх проект Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах приєднується до реформи у частині продовження розробки технічного рішення – Інспекційного порталу».

Петро Матіяшек, Керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах /TAPAS» у свою чергу відзначив важливість впровадження проекту Інспекційного порталу для поліпшення інвестиційного клімату в Україні, а також поліпшення умов роботи бізнесу в середині через організацію сучасної, прозорої і мінімальної участі держави у сфері регулювання.

«Особливо важливо відзначити, що ініціатива щодо участі USAID/UK aid в проекті модернізації Інспекційного порталу, а також низки інших надважливих ініціатив, що покликані здійснити структурні трансформації в економіці України, надходила саме від органів державної влади України. Це якісні трансформації, що підтримуються нами, і щодо важливості яких сьогодні в Україні є консенсус», – додав він.

***

Читайте також:

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»