• Посилання скопійовано

З 12 січня слід по-новому проводити моніторинг контрольованих операцій

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку проведення моніторингу контрольованих операцій. Його приведено у відповідність до Закону №2970-IX. Ці зміни почали діяти з 12 січня

З 12 січня слід по-новому проводити моніторинг контрольованих операцій

Мінфін наказом від 15.11.2023 №631 затвердив зміни до Порядку проведення моніторингу контрольованих операцій (згодом його ще підкориговано наказом Мінфіну від 07.12.2023 №672).

Зміни розроблено з метою приведення Порядку у відповідність до норм Закону України від 20.03.2023 № 2970-IX  та у зв’язку з необхідністю удосконалення контролю за дотриманням умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» стосовно: 

  • надсилання запиту про надання документів (інформації) щодо контрольованої операції іншим платникам податків відповідно до 
пп. 73.3.1 ПКУ за наявності хоча б однієї з підстав, визначених  пп. 73.3.1 ПКУ;
  • виконання вимог пп. 39.4.11-1 ПКУ в разі отримання таких звітів від компаній – резидентів України;
  • автоматичного обміну звітами у розрізі країн.

Так, уточнено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, з використанням інформаційних ресурсів та загальнодоступної інформації з урахуванням критеріїв визначення господарських операцій контрольованими, встановлених пп. 39.2.1 ПКУ, та визначення міжнародної групи компаній для цілей статті 39 розділу I ПКУ, наведеного у пп. 14.1.113-3 ПКУ, до 01 вересня року, що настає за звітним, формує та надсилає до контролюючих органів попередній перелік платників податків, господарські операції яких підпадають під критерії контрольованих та/або які входять до міжнародної групи компаній. Контролюючі органи до 01 жовтня року, що настає за звітним, надсилають до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, опрацьований перелік платників податків, господарські операції яких підпадають під критерії контрольованих та/або які входять до міжнародної групи компаній, з обґрунтуванням причин розбіжностей та внесення змін до попереднього переліку.

Також зазначено, що ДПСУ за результатами аналізу звітів, проведеного контролюючим органом, та з урахуванням результатів первинного аналізу інформації про здійснені контрольовані операції самостійно приймає рішення про надсилання запиту платнику податків про надання майстер-файлу.

У разі наявності порушення платником податків вимог пп. 39.4.7 ПКУ та підстав, визначених пп. 78.1.1, 78.1.2 та 78.1.15 п. 78.1 ПКУ, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, ініціює проведення контролюючим органом, в якому перебуває на обліку платник податків, документальної позапланової перевірки з метою фіксації порушення платником податків вимог пп. 39.4.7 ПКУ.

У разі коли поданий платником податків майстер-файл не містить інформації в обсязі, передбаченому пп. 39.4.7 ПКУ, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, надсилає такому платнику податків запит із вимогою додатково надати протягом 30 календарних днів із дня його отримання інформацію та/або обґрунтування відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки".

У разі наявності порушення платником податків вимог пп. 39.4.9 ПКУ та підстав, визначених пп. 78.1.178.1.2 та 78.1.15 ПКУ, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, ініціює проведення контролюючим органом, в якому перебуває на обліку платник податків, документальної позапланової перевірки з метою фіксації порушення платником податків вимог пп. 39.4.9 ПКУ.

У разі встановлення за результатами аналізу майстер-файлу та додаткової інформації центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, ризиків трансфертного ціноутворення відповідна інформація передається до контролюючого органу.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його опубліковано в "Офіційному віснику" 12 січня. Тож зміни почали діяти з цієї дати.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»