• Посилання скопійовано

Звітування роботодавцем про наявність вакансії для інвалідів – одноразово, а не щомісячно!

Обов’язок підприємства зі створення робочих місць для інвалідів не супроводжується його обов’язком займатись пошуком інвалідів для працевлаштування (постанова ВС від 26.06.2018 р. у справі № 806/1368/17)

Звітування роботодавцем про наявність вакансії для інвалідів – одноразово, а не щомісячно!

Фабула судового акта: Розглянувши цю судову справу, Верховний Суд у складі палати для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду сформував правову позицію, яка буде цікавою для суб’єктів господарювання, а саме - обов’язок підприємства зі створення робочих місць для інвалідів не супроводжується його обов’язком займатись пошуком інвалідів для працевлаштування.

Крім того Верховний Суд нагадав, що з 12 липня 2013 року встановлено обов’язок підприємств подавати форму №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»  не пізніше 10 робочих днів з дати відкриття вакансії. Датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником. Це питання врегульоване Порядком подання форми звітності №3-ПН, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 року № 316.

Обов’язок підприємств подавати центрам зайнятості дані про наявність вакансій для працевлаштування інвалідів саме щомісяця був встановлений Законом № 803-XII «Про зайнятість населення»який втратив чинність 1 січня 2013 року, а тому до спірних правовідносин не застосовується.

Верховний Суд також дійшов висновку, що пошук відповідної роботи для інваліда здійснює державна служба зайнятості (ст. 18 Закону №875-ХІІ), а не підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю.

При цьому Верховний Суд відступив від висновку Верховного Суду у справі № 825/1276/16 (провадження №К/9901/12232/18) щодо застосування пунктів 1.3, 2.1 Порядку подання форми звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та частини першої статті 218 ГКУ, відповідно до якого підстави для звільнення від відповідальності за недотримання нормативу працевлаштування інвалідів (у 2015 році) наявні лише у разі подання Державній службі зайнятості звітності форми №3-ПН за всі місяці відповідного року, тобто щомісячно.

Олександр Боков

***

Читайте також:    

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»