• Посилання скопійовано

КСУ визнав неконституційними деякі обмеження карантину

Неконституційними визнали обмеження Кабміну щодо обмеження заробітних плат посадовців та суддів на час карантину, заборону на роботу закладів громадського харчування, а також можливість списання грошей з державного та місцевих бюджетів на підставі рішення суду

КСУ визнав неконституційними деякі обмеження карантину

Конституційний суд України визнав неконституційними деякі обмеження карантину на території країни через пандемію коронавірусу. Зокрема, Основному закону не відповідають обмеження на роботу громадського транспорту.

Про це РБК-Україна повідомило джерело в суді.

За словами співрозмовника неконституційними визнали обмеження Кабміну щодо обмеження заробітних плат посадовців та суддів на час карантину, а також заборону на роботу закладів громадського харчування.

Крім того, народний депутат Данило Гетманцев у Facebook заявив, що сьогодні КСУ визнав неконституційним призупинення на час карантину можливості списання грошей з державного та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

Зазначимо, у березні 2020 року Кабмін запровадив на території України карантин, щоб запобігти поширенню коронавірусу в країні та підготуватися до пандемії. Спочатку обмеження було введено до 3 квітня, але неодноразово продовжувалися.

В окремій інформації від РБК говориться про деталі опублікованого рішення КСУ. Зокрема, суд визнав невідповідними Основному закону деякі статті та пункти законів №294 та №553.

***

Текст рішення КСУ вже опубліковано на офіційному сайті Конституційного суду України (можна завантажити у PDF чи Word).

Ми завантажили, прочитали і дізнались, зокрема, що:

  • "Установлення граничного розміру заробітної плати, грошового забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування), передбачене у квітні 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин... є невизначеним щодо дії в часі та не забезпечує передбачуваності застосування цих норм права";

  • "Оспорюваними положеннями.. заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб органів законодавчої та судової влади поставлені в залежність від виконавчої влади";

  • Також ми дізнались, що "обмеження суддівської винагороди є посяганням на гарантії незалежності суддів". Ну а якщо таке обмеження все ж було, то "після закінчення терміну його дії втрачені у зв’язку з цим обмеженням кошти необхідно компенсувати відповідними виплатами, оскільки суддівська винагорода є складовим елементом статусу судді, визначеного Конституцією України".

Докладно про саме рішення та його наслідки розповість юрист нашої редакції в окремому коментарі.

 

Від редакції: З огляду на текст прийнятого рішення КСУ не визнав карантинні обмеження неконституційними. Тож всі штрафи щодо порушення карантинних норм залишаються чинними та потребують сплати. Про це ми докладно розповіли в своєму коментарі.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»