• Посилання скопійовано

Чи зобов'язаний вести облік товарних запасів підприємець ? платник ЄП?

Ухвала ВАСУ від 25.07.2012 р., справа №К/9991/84526/11

За загальним правилом (п. 12 ч. 1 ст. 3 Закону про РРО) госпсуб'єкти, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або в безготівковій формі, при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані:

  1. вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації;
  2. здійснювати продаж лише тих товарів, які відображені в такому обліку.

Це правило не поширюється на операції з продажу товарів особами, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку обсягів реалізованих товарів (наданих послуг). Наприклад, платників єдиного податку.
Проте податкові органи під час проведення перевірок за дотриманням фізособами-підприємцями (платниками ЄП) порядку проведення розрахунків за товари (послуги) не полишають спроб притягнути таких підприємців до відповідальності за незабезпечення ведення обліку товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації (штраф застосовується у подвійному розмірі таких необлікованих товарів за цінами реалізації ? ст. 20 Закону про РРО).
Що каже з цього приводу суд? ВАСУ в ухвалі від 25.07.2012 р., справа №К/9991/84526/11, дійшов таких висновків.
Статтею 6 Закону про РРО передбачено, що облік товарних запасів фізособою-СПД ведеться у порядку, визначеному чинним законодавством, а юрособою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) ? у порядку, визначеному відповідним національним П(С)БО. Облік ведеться з урахуванням особливостей, встановлених для суб'єктів малого підприємництва.
Обов'язок із ведення обліку товарних запасів не покладається на осіб, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку придбаних або проданих товарів.
Крім того, згідно з пунктами 1 та 5 Порядку ведення книги обліку доходів і витрат, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1269*, Книга обліку доходів і витрат (далі ? Книга) ведеться суб'єктами підприємницької діяльності ? фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється згідно із законодавством з питань оподаткування суб'єктів малого підприємництва (у т. ч. шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку).
Пунктом 8 Порядку видачі Свідоцтва про сплату ЄП (наказ ДПАУ від 29.10.99 р. №599) встановлено, що для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій платник ЄП веде Книгу згідно з додатком 10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян (наказ ГДПІ України від 21.04.93 р. №12). При цьому обов'язковому заповненню підлягають лише графи «період обліку», «витрати на виробництво продукції», «сума виручки (доходу)», «чистий доход».
Отже, суд погоджується з рішенням апеляційної інстанції, що форма Книги обліку доходів і витрат, затверджена зазначеним вище наказом, не передбачає ведення обліку товарних запасів.
------
*Тут і далі йдеться про норми та порядок обліку, що діяли до введення в дію правил оподаткування «спрощенців» згідно з розділом 14 ПКУ.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»