• Посилання скопійовано

За порушення заборони торгівлі алкоголем під час війни – штраф до 51000 грн

Раді пропонують запровадити штрафи за незаконне виготовлення, зберігання та збут підакцизних товарів та порушення заборони торгівлі алкоголем в умовах воєнного або надзвичайного стану. Це передбачено новим законопроєктом №7261

За порушення заборони торгівлі алкоголем під час війни – штраф до 51000 грн

На сьогодні в більшості областей України діє заборона, а в деяких областях - обмеження торгівлі алкогольними напоями, тому є нагальна потреба врегулювати питання запровадження кримінальної відповідальності за недотримання таких рішень.

Також потребує посилення відповідальності за незаконне виготовлення та збут не тільки алкогольних напоїв, але і інших підакцизних товарів (зокрема, і палива). Адже такі дії ведуть як до недоотримання надходжень до державного бюджету в період воєнного чи надзвичайного стану, так і до можливості нанесення шкоди і здоров’ю громадян, і пошкодження техніки.

У зв'язку з цим 6 квітня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7261 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне виготовлення, зберігання та збут підакцизних товарів та порушення заборони торгівлі окремими видами товарів в умовах воєнного або надзвичайного стану".

Ним пропонується:

1. За торгівлю алкогольними напоями на територіях, де запроваджено воєнний чи надзвичайний стан, в порушення встановлених обмежень або заборони торгівлі такими товарами  встановити:

  • штраф від 1000 до 3000 н.м.д.г. (17000 - 51000 грн);
  • громадські роботи на строк від 150 до 240 годин.

Ті ж дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, каратимуться штрафом від 3000 до 8000 н.м.д.г. (51000 - 136 000 грн) або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

2. Встановити кримінальну відповідальність (позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією товарів, знарядь виробництва та сировини) за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (алкогольних напоїв, тютюну, палива) в умовах воєнного або надзвичайного стану.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Які штрафи діють наразі?

Зауважимо, що наразі діє тільки норма щодо штрафу за продаж алкоголю в заборонений час.

Розмір штрафу  за Законом 481 становить 6800 грн.

Зокрема, до суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі порушення вимог ст. 15-3 Закону №481 у розмірі 6800 грн. (абзац чотирнадцятий ч. 2 ст. 17 Закону №481).

Про це ми писали тут

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»