• Посилання скопійовано

Конфлікт інтересів найефективніше вирішувати контролюючому органу, а не судам

ДПСУ в листі від 31.08.2012 р. №849/0/141-12/Н/15-1414 стверджує, що вона захищає права платників податків із дотриманням вимог ПКУ

Ще на початку 2011 року Мін′юст листом від 11.04.2011 р. №195-0-2-11-18 роз'яснив, що з ухваленням ПКУ конфлікт інтересів слід розуміти як прийняття рішення на користь платника податків за умови колізій положень нормативних актів, унаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу (п. 4.1.4 ПКУ).
Маючи справу з практикою застосування конфлікту інтересів, ми нерідко доходимо висновку, що такий конфлікт ефективніше все ж таки вирішувати контролюючому органу, а не судам (як це було прийнято розуміти раніше).
У принципі, реалізацію подібного підходу вже сьогодні можна спостерігати у деяких узагальнюючих роз'ясненнях головного податкового органу. У коментованому листі ДПСУ наводить окремі положення щодо вирішення конфлікту інтересів на користь платників податків. Наприклад:

  1. Починаючи з 1 січня 2012 року юрособи — платники податку на прибуток можуть включати витрати з придбання товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і НМА у фізосіб-підприємців, які сплачують ЄП, незалежно від групи (наказ ДПСУ від 15.02.2012 р. №121).
  2. Вирішено конфлікт інтересів на користь платників податків щодо права на визначення курсових різниць стосовно заборгованості в інвалюті, яка виникла до введення в дію розділу III ПКУ та залишилася непогашеною на цю дату, — узагальнюючою податковою консультацією (наказ ДПСУ від 15.02.2012 р. №120) надано право визначати курсові різниці щодо заборгованості в інвалюті, яка виникла до 01.04.2011 р.
  3. Водночас вирішено питання про участь витрат на рекламу у складі витрат — в Узагальнюючій податковій консультації (наказ ДПСУ від 15.02.2012 р. №123) питання віднесення витрат на оплату маркетингових та рекламних послуг до складу витрат врегульоване і дозволено включати їх як виробникам або постачальникам, так і безпосереднім продавцям товарів у торгових мережах незалежно від того, хто їх замовляв.
  4. Щодо права на витрати при здійсненні не передбаченої статутом діяльності, то Узагальнюючою податковою консультацією (наказ ДПСУ від 05.07.2012 р. №577) витрати від операцій, здійснених підприємством у зв'язку з діяльністю, не передбаченою статутом, дозволяється визнавати витратами за умови їх документального підтвердження, зв'язку з госпдіяльністю та визнання доходів від такої діяльності у податковому обліку.

Проте все ж таки деякі питання щодо оподаткування вирішуються на користь платників податків через суд, наприклад питання щодо збитків за 2010 рік — усі крапки в цьому питанні поставив ВАСУ (Лист від 13.09.2012 р. №2019/12/13-12).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»