• Посилання скопійовано

Мін'юст запроваджує моніторинг ефективності прийнятих законодавчих актів

Мін'юст розробив Порядок моніторингу, метою якого є контроль стабільності та системності у сфері регулювання банкрутства, виконання судових рішень, судово-експертної діяльності, судоустрою та судочинства, адвокатури та надання безоплатної правничої допомоги

Мін'юст запроваджує моніторинг ефективності прийнятих законодавчих актів

Міністерство юстиції розробило Порядок моніторингу впровадження та аналізу ефективності прийнятих законодавчих актів у сфері правового регулювання банкрутства, виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб), судово-експертної діяльності, судоустрою та судочинства, адвокатури та здійснення адвокатської діяльності, надання безоплатної правничої допомоги, - про це повідомляє прес-служба відомства.

Документ став результатом спільної роботи фахівців Мін’юсту та європейських експертів. Це стало темою зустрічі заступника Міністра юстиції Світлани Глущенко, директора Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Олександра Олійника з керівником проекту ЄС «ПРАВО» Довидасом Віткаускасом.

Основною метою моніторингу визначено контроль стабільності та системності законодавчих актів у вказаних сферах, своєчасну розробку концепції правового акта, коли передбачається, що він буде регулювати нову сферу правовідносин.

Моніторинг передбачає збір, узагальнення та аналіз інформації від державних органів, органів суддівського врядування та самоврядування, органів адвокатського самоврядування, органів Асоціації приватних виконавців України, громадських організацій та інших суб’єктів.

«Здійснення моніторингу дозволить по-новому підійти до оцінки чинного законодавства. У цьому процесі нам дуже важливий міжнародний досвід щодо інструментів і методів здійснення такого моніторингу, а також консультативна допомога експертів проекту ЄС. Ми спільно напрацюємо план дій, який сприятиме ефективному проведенню моніторингу на базі Мін’юсту і системному реагуванню на прогалини в законодавстві, колізійні та застарілі норми» – сказала заступник Міністра юстиції Світлана Глущенко.

«Порядок моніторингу розроблений таким чином, щоб оперативно отримувати систематизовану та обґрунтовану інформацію з питань актуальності, виконання і застосування законодавчих актів у вказаних сферах, і на підставі аналізу розробляти якісні пропозиції щодо їх вдосконалення» – заявив директор Департаменту Олександр Олійник.

Керівник проекту ЄС Довидас Віткаускас  щодо цього зазначив, що Проект ЄС готовий співпрацювати з Мін’юстом у нових напрямках, а саме: реформування системи судової експертизи та приведення її до стандартів ЄС.

«Важливо запровадити інструменти моніторингу нормативно-правових актів, зокрема нових процесуальних кодексів. Сподіваємося, що експерти, залучені в рамках нового Проекту ЄС «ПРАВО», допоможуть Мін’юсту побудувати ефективну систему судової експертизи з урахуванням національних особливостей» - зазначив Довидас Віткаускас.

***

Читайте також: Оновлено пілотний модуль Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) 

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»