• Посилання скопійовано

Заборгованість з лікарняних: коли відображати в звіті №3-борг?

Держстат роз'яснив правила заповнення рядка 2040 щодо заборгованості з лікарняних та декретних. Зокрема, якщо виплати здійснені до кінця місяця подання інформації до ФСС, розрахунки з працівником вважаються здійсненими вчасно та не потребують відображення у формі №3-борг

Заборгованість з лікарняних: коли відображати в звіті №3-борг?

Нагадаємо, що з 2021 року роботодавці-юрособи мають подавати до Держстату форму №3-борг.

За роз'ясненням Держстату, перелік респондентів ДСС СВЗП за ф.№3-борг (місячна) здійснюється на державному рівні раз на рік на основі інформації Реєстру Статистичних Одиниць (у частині Статистичного Реєстру Підприємств) та включає одиниці, які є активними станом на 1 листопада року, що передує звітному року. 

Тобто у 2021 році будуть подавати цей звіт тільки ті роботодавці, які перелічені в цьому переліку. 

Але у загальному доступі самого реєстру немає. Проте є сервіс, завдяки якому можна переглянути за своїм кодом ЄДРПОУ, які звіти слід подавати. Дивіться його за посиланням:

Пошук звітів вашого підприємства на сайті Держстату >>

Ми вже вказували, що в звіті №3-борг відображається не тільки борг зі зарплати, але й з лікарняних.

 

Заборгованість з лікарняних

Зокрема, заборгованість з виплат працівникам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (рядок 2040 ф. №3-борг (місячна) – це сума своєчасно невиплачених коштів з нарахувань підприємства, установи, організації з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, а також із нарахувань Фонду соціального страхування (включаючи непрацездатність, пов’язану з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, яке спричинило втрату працездатності, вагітністю та пологами).

Але що саме вважати заборгованістю з лікарняних на той момент, Держстат не пояснював. І ось з'явилося його нове роз'яснення (лист від 18.02.2021 р. №05.6-16/113-21). У ньому наведено пояснення цього.

Відповідно до пункту 12 розділу II Роз'яснень щодо форми 3-борг (місячна), затверджених 12.08.2020 р., сума заборгованості, яка відображається у рядку 2040, враховує кошти ФСС та відображається аналогічно сумі заборгованості з виплати заробітної плати.

Якщо протягом грудня 2020 року працівник не працював у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності більше ніж п'ять днів, а інформація для ФСС передана в січні 2021 року, то максимальний термін цих виплат буде в лютому 2021 року. Якщо ФСС своєчасно не перерахував кошти, то станом на 1 березня ця сума вже вважається заборгованістю та потребує відображення в рядку 2040 форми №3-борг (місячна). Тобто у звіті №3-борг за лютий слід буде зазначити суму непрофінансованих ФСС лікарняних за січень 2021 року.

Якщо виплати здійснені до кінця місяця, у якому була подана інформація до Фонду соціального страхування, розрахунки з працівником уважаються здійсненими вчасно та не потребують відображення у формі №3-борг (місячна).

Нагадаємо ще про терміни подання звіту.

 

Термін подання

Як зазначено у самій формі Звіту, граничний термін його подання – не пізніше 7-го числа кожного місяця.

За календарем Держстату граничні терміни подання цього звіту протягом 2021 року такі: 8 лютого, 9 березня, 7 квітня, 7 травня, 7 червня, 7 липня, 9 серпня, 7 вересня, 7 жовтня, 8 листопада, 7 грудня.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»