• Посилання скопійовано

Нові ПН/РК та декларація з ПДВ – що зміниться з березня: «7 хвилин» з Іриною Губіною

Мінфін намагався спростити форми звітності з ПДВ і податкової накладної. А чи дійсно вийшло спрощення?



Нагадаємо, що наказом Мінфіну від 02.12.2020 р. №734 викладено в новій редакції дуже важливі форми:

  • податкової накладної;
  • розрахунку коригування до неї;
  • податкової декларації з ПДВ і деяких додатків;
  • уточнюючого розрахунку;
  • розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, який постачається нерезидентами на митній території України. До речі, саме цю форму складають, зокрема, ФОПи як нові звітуванці з ПДВ.

Нові форми почнуть діяти вже з 1 березня 2021 року. Тобто з цієї дати податкові накладні та розрахунки коригування мають оформлюватися за новими формами.

А от нову декларацію з ПДВ будемо подавати трішечки пізніше, вперше у квітні за березень 2021 року.

 

Зміни у податковій накладній 

Суттєвих змін не відбулося, а основна зміна - це новий реквізит, ознаки джерела податкового номера. Це код від 1 до 4, який вказується у відповідному рядку «Код податкової накладної». І заповнюється у разі заповнення рядка «податковий номер платника податку» або серія за наявності та номер паспорта податкової накладної. Також про нього читайте в аналітиці від Дебету-Кредиту.

На слайді у відео ви можете побачити розшифровку цього коду.

Зміна із цим кодом - це є додання до всіх нових форм (зокрема, до акцизної декларації також таке кодування додано).

Ще одна зміна - це збільшення кількості позицій у номенклатурі товарів. Замість 9999 тепер можна вказувати набагато більше, цілих 99999 позицій. 

Підписанти податкової накладної, як і податкової звітності, тепер вказують не прізвище та ініціали, а власне ім’я та прізвище.

 

Зміни у декларації з ПДВ

Порівняно з ПН тут сталися серйозніші зміни. Зокрема, до декларації додано окремі рядки для коригувань умовних податкових зобов’язань:

  • 4.1.1 для ставки ПДВ 20%;
  • 4.1.2 для ставки ПДВ 7%.

Для неоподатковуваних операцій (таких, що не є об’єктом оподаткування, або звільнених від ПДВ) також додано окремий рядок 5.1.1 для коригування обсягів таких операцій. Раніше для вказаних коригувань не було спеціального рядка.

Крім того, скасовано розшифровку за контрагентами,  Додаток 5. І напевно багато хто із бухгалтерів буде дуже радіти, але радіти зарано. Тому що майже вся інформація з цього Додатка перейшла до оновленого додатку Д1. Додаток Д1 тепер виглядає інакше і має назву «Відомості про суми податку на додану вартість, зазначені у податкових накладних / розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування (Д1)». Колишня таблиця 1.1. з додатку Д5 (там де була сума податкових зобов’язань, вказаних у незареєстрованих ПН) тепер є складовою додатку Д1. Також у додатку Д1 мають зазначатися суми ПДВ, указані в незареєстрованих розрахунках коригування зі знаком «+».

Щодо податкового кредиту, то в додатку Д1 треба буде надавати розшифровку за контрагентами і наводити суму коригувань. Тобто в цій частині просто поєднали колишній додаток Д5 і Д1. Тож єдине послаблення полягає в тому, що за податковими зобов’язаннями не треба буде наводити всі розшифровки, тільки деякі з них.

Решта додатків залишилися майже без змін. Що все-таки змінилося? Змінилася їх нумерація у зв’язку з виключенням згаданого додатку Д5. Ще одна зміна пов’язана з поверненням бюджетного відшкодування. Так, у додатку Д4 «Заява на повернення сум бюджетного відшкодування» з’явився новий реквізит для платників ПДВ, які заявили суму ПДВ до відшкодування, а потім змінилися реквізити їх банківського рахунку. Тепер такі платники можуть надати відомості щодо змінених реквізитів у додатку Д4, поданому у період зміни реквізитів. Якщо ж платника ПДВ на цей момент вже було виключено з Реєстру платників ПДВ, він має право подати повідомлення у довільній формі щодо зміни банківського рахунку. Таке повідомлення подається в електронній формі з електронним підписом керівника і головного бухгалтера.

Наостанок - про косметичні зміни. З декларації та з тексту Порядку щодо її заповнення прибрали згадку про квартальний період для платників єдиного податку.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551