• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10–15 червня

Чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок (станом на червень); зміни в порядку перевірок Держпраці працевлаштування осіб з інвалідністю (аналіз постанови); часткове скасування порядку блокування ПН/РК; збій в роботі ЕЦП від АЦСК «Україна» та новий індекс інфляції

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10–15 червня

ДФСУ знову оновила план-графік перевірок на 2019 рік
Станом на 12.06.2019 року оновлено перші два розділи плану-графіка перевірок платників податків на 2019 рік:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДФСУ. Згідно з оновленими даними, у 2019 році податківці планують провести 5125 податкових перевірок. Це на 36 перевірок більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за травень.

Згодом, 14 червня, було оновлено й інші розділи плану-графіка: Розділ ІІІ щодо перевірок фізосіб (завантажити) та Розділ ІV щодо перевірок юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ (завантажити). За ними, цього року податківці планують перевірити 1654 фізособи та 349 юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

Як Держпраці перевірятиме з питань працевлаштування осіб з інвалідністю?
Ми вже повідомляли про затвердження Урядом змін до порядку проведення перевірок щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Проте на той час інформація була лише від Кабміну.

Нарешті минулого вівторка з’явилася й сама постанова КМУ від 05.06.2019 р. №466. Нею затверджено в новій редакції:

  1. Порядок зарахування кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю до виконання нормативу таких робочих місць, визначеного статтею 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні. Переглянути >>
  2. Порядок проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю. Переглянути >>

Яку функцію буде виконувати Фонд соцзахисту інвалідів у проведенні перевірок з працевлаштування осіб з інвалідністю? Як Держпраці буде проводити планові та позапланові перевірки з цього питання? Які документи зобов'язані надати госпсуб'єкти при перевірці? Про все це читайте у нашій новині.

Минув строк приведення статутів ТОВ до норм Закону. Що далі?
Закон про ТОВ/ТДВ встановив обов’язок приведення статутів ТОВ, які зареєстровані до 17.06.2018 року, у відповідність до змін, які вніс цей Закон – і дав на це цілий рік, до 17 червня 2019 року. А вже з сьогоднішнього дня всі статути є чинними лише в частині, що не суперечать Закону.

ТОВ, які не привели статути у відповідність до норм Закону про ТОВ/ТДВ, вже з 18.06.2019 року знаходяться в напівлегальному положенні. Їх госпдіяльність юридично буде не підтверджена (фактично йдеться про позастатутну діяльність).

Що робити, якщо ви не встигли?

  • По-перше, прочитати дві статті від редакції: про 8 обов’язкових умов нових статутів ТОВ (ось тут) та про те, які наслідки невідповідності статуту Закону про ТОВ після 17 червня 2019 року (тут);
  • По-друге, подивитись надзвичайно корисний (!) і безкоштовний (!!) вебінар «Статути ТОВ по-новому: змінити ще не пізно» – дві години аналітики та відповідей на питання (і понад 10 тисяч переглядів). 

Порядок блокування реєстрації ПН та РК частково скасовано
5 червня Окружний адмінсуд м. Києва визнав окремі положення постанови КМУ від 21.02.2018 р. №117 протиправними та нечинними (рішення у справі №826/12108/18). Це стосується:

  • критеріїв ризиковості платника податку, критеріїв ризиковості здійснення операцій, переліку показників податкової історії;
  • правил та підстав прийняття рішень комісіями ДФС щодо реєстрації та відмови в розблокуванні ПН та РК.

Проте у фіскальної служби є 30 календарних днів на подання апеляції. А тому фактично ці норми ще працюють.

Ще одне несподівано цікаве судове рішення
Кіровоградський окружний адмінсуд постановив (рішення від 23.05.2019 р. №340/453/19):

  • фізособа-«єдинник», що не отримує доходу, не зобов’язана сплачувати ЄСВ;
  • нарахування недоїмки з ЄСВ можливе лише після проведення відповідної перевірки ДФС.

Щоправда, рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги (протягом тридцяти днів з дня його складення), якщо апеляційну скаргу не було подано. Переконані, що і цього разу податківці подадуть на апеляцію.

Про деталі цієї справи а також повний текст рішення читайте тут.

Купувати токени чи ні? Коментар юриста для власників ЕЦП
ДФС надсилає платникам податків, які здають звітність та реєструють ПН/РК в електронному вигляді, попередження, що ключі до їхніх ЕЦП розміщені на незахищеному носії. Захищеним вважається токен. Але насправді в законодавстві немає норми, яка б змушувала всіх платників податків купувати саме токени.

Тож хто ж має зберігати ключі до ЕЦП саме на токенах, а хто ні? Про точку зору тих, хто такі ЕЦП створює, ми писали тут, а ось тепер – коментар від юриста.

Книга ведення доходів: пам’ятка для підприємця на ЄП
Книгу обліку доходів повинні вести підприємці – платники єдиного податку 1 та 2 груп. А ще підприємці 3-ї групи, якщо вони не є платниками ПДВ (сплачують ЄП за ставкою 5%). А отже, час від часу у них виникають питання про нюанси її ведення:

  • що як доходи надійшли, а Книги обліку доходів у підприємця ще немає?
  • чи можна вести Книгу обліку доходів в електронному вигляді?
  • як зареєструвати Книгу обліку?
  • якщо Книга обліку закінчилася посеред року, як бути?
  • що робити з Книгою в разі зміни основного місця обліку (податкової адреси) підприємця?

Відповідь на ці та ще п’ять запитань читайте в аналітиці від редакції.

Важливі роз’яснення та новини від ДФСУ

  1. За травень 2019 року податки слід сплатити 27 червня. Адже п’ятниця, 28 червня, є неробочим святковим днем (День Конституції України). Якщо ж останній день сплати податку або збору припадає на вихідний або святковий день, то податкові зобов’язання необхідно сплатити напередодні встановленого граничного терміну. Які саме податки слід сплатити, читайте тут. Принагідно зауважимо, що 28 червня не будуть працювати й банки. Про це тут.

  2. ДФС розробила форми заяв для отримання ліцензії на пальне. Проте ці форми мають виключно рекомендаційний характер, оскільки законодавством не передбачено затвердження форм заяв для отримання ліцензій на право оптової або роздрібної торгівлі пальним, або на право зберігання пального. Такі заяви надаються органу ліцензування у довільній формі.

  3. З 1 липня платників акцизу, які мають складати акцизні накладні, стане більше. Про це нагадує ДФС у м. Києві. Зокрема, з цієї дати будуть зобов'язані скласти в електронній формі АН платники податку при ввезенні на митну територію України пального або спирту етилового, з якого сплачено акцизний податок, або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ; при реалізації пального або спирту етилового.

  4. Придбали товар у фізособи-«єдинника»: чи є наслідки з податку на прибуток? ДФС у Тернопільській області наголошує, що нормами ПКУ не встановлено податкових різниць щодо операцій з придбання ТМЦ або отримання послуг у фізособи-«єдинника».

  5. Головний бухгалтер захворів чи пішов у відпустку: як підписувати електронну звітність? У підкатегорії 135.03 «ЗІР» податківці зазначили, що у разі тимчасової відсутності головного бухгалтера слід подати посилені сертифікати відкритих ключів шляхом направлення Повідомлення на всіх відповідальних осіб платника податків, які мають право відповідного підпису.

Інші новини

  1. Індекс інфляції за травень — 100,7%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у травні 2019 року порівняно з квітнем 2019 року становила 0,7%, з початку року – 4,2%.

  2. Витяг щодо нормативної грошової оцінки землі можна отримати в електронній формі. Постановою від 05.06.2019 р. №477 Уряд удосконалив правове регулювання у сфері земельних відносин шляхом приведення деяких постанов КМУ у відповідність до змін у законодавстві.

  3. Чинна редакція УКТЗЕД має змінитися на нову. Як пояснила Ніна Южаніна, чинна редакція УКТ ЗЕД побудована на основі версії Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації 2012 року. Але у 2017 році було затверджено нову версію Гармонізованої системи опису.

  4. Тиждень назад не працювали ЕЦП від АЦСК «Україна». Чому? На території, де знаходиться офіс розробника програми M.E.Doc та ЦСК «Україна», 10.06.2019 року відбулась аварія електромережі, в результаті якої було знеструмлено цілий квартал. Внаслідок аварії тимчасово були недоступні сервіси ЦСК Україна, генерація сертифікатів, автоматичне продовження сертифікатів та послуга надання мітки часу. А ввечері того ж дня M.E.Doc повідомив про відновлення роботи сервісів.

  5. Вже у цю п`ятницю – cемінар «Все про ЗЕД». Яка специфіка оподаткування, курсових різниць та звітності у ЗЕД? У чому особливість оподаткування ПДВ маркетингових послуг та IT-постачання? Як оподатковуються операції експорту, імпорту, реекспорту та реімпорту? Дізнайтеся про це 21 червня, на семінарі з Людмилою Тимофеєвою «Все про ЗЕД». Замовити квитки до залу та online, а також отримати курс «Оренда» у подарунок можна за посиланням.

3 безкоштовні вебінари “ТОП-5 помилок в бухгалтерії ФОП”


3 безкоштовні вебінари “ТОП-5 помилок в бухгалтерії ФОП”.
24-25-26 червня. Реєструйтесь!

На серії вебінарів Ви дізнаєтесь:

Понеділок о 19:00

      • Які помилки допускають ФОПи при використанні особистих та корпоративних банківських карток;
      • Чи потрібно використовувати РРО при прийомі платежів через сайт або термінал;

Вівторок о 19:00

      • Які помилки допускають в документальному оформленні готівкових операцій;
      • Як на рівному місці заробити 5-кратний штраф за помилки в Книзі обліку доходів;

Середа о 19:00

      • Які помилки допускають при оформленні працівників на ФОП.

Я розповім виключно про те, з чим сама зіштовхнулась обслуговуючи 70+ ФОПів з 15+ сфер бізнесу.

Реєструйтесь на серію вебінарів і перевірте чи немає цих помилок в Вашій бухгалтерії!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»