• Посилання скопійовано

Як Уряд пропонує спростити працевлаштування осіб з інвалідністю: з'явився текст законопроєкту!

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №5344 щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю, який 31 березня був підтриманий Урядом

Як Уряд пропонує спростити працевлаштування осіб з інвалідністю: з'явився текст законопроєкту!

Нагадаємо, що 31 березня Уряд підтримав законопроєкт Мінсоцполітики, який покликаний змінити підхід щодо працевлаштування людей з інвалідністю. Зокрема, роботодавці матимуть гнучкі можливості щодо виконання норми працевлаштування як через пряме працевлаштування, так і через замовлення послуг та товарів у підприємств, власниками яких є особи з інвалідністю, або благодійних внесків на розвиток доступного середовища. Про це ми розповідали тут.

І ось вчора, 7 квітня, Д. Шмигаль зареєстрував у ВРУ  цей проєкт Закону під  №5344 "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю".

Зокрема, проєктом акта пропонується осучаснити норми Закону „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, створивши сприятливі умови, що враховуватимуть інтереси як осіб з інвалідністю, так і роботодавців. Серед іншого, у Законі пропишуть, що:

1. Підприємства, установи та організації, ФОП створюють робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснюючи для цього заходи із розумного пристосування, у тому числі за рахунок власних коштів та/або коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю;

2. Забезпечення прав осіб з інвалідністю на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі за умови виконання роботи вдома (дистанційно), здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців або до територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції. 

Підбір робочого місця для особи з інвалідністю проводиться переважно на (в) підприємстві, установі та організації, у фізичної особи-підприємця, де працювала особа до настання інвалідності, з урахуванням висновку медико-соціальної експертної комісії, її побажань до умов праці, а також наявних у неї професійних знань і навичок.  

Особам з інвалідністю, які за станом здоров’я не мають змоги працювати на (в) підприємствах, установах та організаціях, у фізичних осіб-підприємців, територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, сприяють працевлаштуванню за умови виконання роботи вдома (дистанційно).

3. Підприємствам, установам та організаціям, ФОП за рахунок коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю будуть надаватися дотації на створення робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зареєстрованих у територіальних органах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, як безробітні або такі, що шукають роботу, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Для осіб з інвалідністю, зареєстрованих у територіальних органах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, як безробітні або такі, що шукають роботу, за рахунок коштів цього ж Фонду буде проводитися професійна підготовка, підвищення кваліфікації і перепідготовка у порядку, встановленому КМУ.

Для підприємств, установ та організацій, ФОП норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю залишається незмінним:

  • у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік,
  • а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця

Крім того, з метою комплексного врегулювання питань, що пов’язані між собою у зв’язку із запропонованими інноваціями, пропонується також внести зміни до:

Порівняльну таблицю з усіма змінами можна завантажити тут, а сам текст законопроєкта ось тут.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (крім абзацу двадцять п’ятого підпункту 1 пункту 1 розділу I цього Закону в частині запровадження електронної форми під час здійснення реєстрації підприємств, установ та організацій, фізичних  осіб — підприємців у територіальних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та подання ними до цих відділень звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю, який набере чинності з 1 січня 2023 року).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»