• Посилання скопійовано

Трудові права для жінок переглянуть! Черговий законопроект від Мінекономіки

Мінекономіки взялось за реформування КЗпП в тому, що стосується прав і гарантій працюючих жінок, в тому числі тих що мають дітей. Зокрема, пропонується розширити коло робіт, у яких такі жінки можуть бути задіяні роботодавцем

Трудові права для жінок переглянуть! Черговий законопроект від Мінекономіки

Мінекономіки розробило проект Закону України, який вносить зміни до законодавчих актів, що стосуються трудових відносин, щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників. Зокрема жінок, в тому числі тих, що мають дітей та здійснюють їх вигодовування до досягнення півторарічного віку.

 З текстом проекту можна ознайомитись на сайті Федерації профспілок України за посиланням.

 

Важкі та шкідливі роботи 

Проектом закону передбачається заборона вимагати від особи при укладанні трудового договору відомостей про вагітність, пологи, вигодовування дитини. 

Разом з цим така заборона не поширюватиметься на жінок, які виконуватимуть важкі роботи та роботи зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також підземні роботи, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню)). І ось тут, увага!  

Адже законопроектом прибираються «невиправдано жорсткі для ХXI сторіччя» заборони для праці жінок загалом на важких роботах і на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також підземні роботи. Нагадаємо, що зараз, за ст. 10 Закону про охорону праці, таке застосування жінок заборонено, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню). 

Але, заборона на підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені норми для жінок залишається в силі.

 

Робота у нічний час, на вихідні та на свята

Проект закону містить пункт щодо зняття заборони в загальних статтях КЗпП (ст. 55 та ст. 63) на залучення до роботи у нічний час та надурочних робіт певних груп працівників (в тому числі і вагітних жінок та жінок, що мають дітей віком до 3 років та від 3 до 14), однак передбачається, що така заборона може бути передбачена як законодавством, так і колективним договором або угодою сторін.

Заборона на залучення безпосередньо вагітних жінок і жінок, що вигодовують дитину до 1.5 роки до робіт у святкові, вихідні та неробочі дні та направлення у відрядження не зникає із КЗпП безслідно, а переноситься до ст. 177 КзПП.

З проекту не видно, щоб вона вносилась і до вже згаданої  ст. 10 Закону про охорону праці

Тобто, бажання авторів законопроекту зрозумілі, але, якщо його редакція не зміниться, фактично така заборона зберігатиметься. Що може призвести у майбутньому до багатьох непорозумінь і трудових спорів.  

Що ж до залучення до таких робіт працівників, які мають дітей віком до трьох років або дітей з інвалідністю, то воно буде відбуватись виключно за їх згодою.

 

Декретні відпустки

Переглянуть підхід і до тривалості відпустки по вагітності та пологам. Зміни до статті 20 Закону про відпустки передбачають, що допологова частина відпустки (70 календарних днів) у зв’язку з вагітністю та пологами продовжується на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку та фактичною датою пологів, без зменшення післяпологової частини (56 календарних днів) цієї відпустки. 

Тобто, фактична тривалість такої відпустки буде гнучкою і залежатиме від фактичної дати пологів. 

Пропонується переглянути і умови заборони звільнення працівника під час декретної відпустки або лікарняного з ініціативи роботодавця. За проектом заборона буде поширюватись лише на звільнення з підстав передбачених п. 1 (крім ліквідації підприємства), 2, 6, 11 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»