• Посилання скопійовано

Термін подання заяв на списання недоїмки з ЄСВ для «сплячих» ФОП пропонують продовжити

Законопроєктом №4435 запроповано продовжити термін подання заяв по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину у зв'язку з COVID-19

Термін подання заяв на списання недоїмки з ЄСВ для «сплячих» ФОП пропонують продовжити

27 листопада 2020 року О. Гончаренко зареєстрував у ВРУ законопроєкт №4435 "Про внесення змін до пункту 9-15 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо продовження списання сум недоїмки, нарахованих платникам єдиного внеску, а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми недоїмки".

Метою законопроекту є продовження терміну подання заяв для проведення необхідних реєстраційних дій щодо припинення підприємницької діяльності чи  зняття з  обліку як самозайнятих осіб для списання штрафних санкцій за несплату ЄСВ. 

 

Чому виникла така ініціатива?

Нагадаємо, що з 03.06.2020 року набрав чинності пункт 5 розділу I Закону № 592-IX, яким доповнено новою нормою п. 9.15. розділ VIII Закону про ЄСВ.

За ним підлягають списанню за заявою платника та несплачені на день набрання чинності Законом №592 суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску (крім ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування) за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом №592, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО.

Умовою, при цьому, є подання протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом №592:

  • ФОП, які обрали загальну систему оподаткування – державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та подання до податкового органу – звітності за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом №592;

  • особами, які провадять незалежну професійну діяльність – до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника ЄСВ та звітності за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом № 592.

Більше про це ми розповідали в аналітиці, а податківці роз'яснювали ось тут.

Проте, як зазначено у пояснювальній записці, значна кількість самозайнятих осіб та ФОП, які не отримують доходу і фактично не здійснюють будь-якої підприємницької діяльності, досі не ініціювали процедуру державної реєстрації припинення підприємницької діяльності  чи зняття з  обліку, як самозайнятих осіб. А отже, таким особам вже нараховуються штрафні санкції та пеню за несплату ЄСВ.

Тож цей законопроєкт розроблено з метою унеможливлення застосування несправедливих штрафних санкцій щодо фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб, які не сплачували ЄСВ за періоди, протягом яких ними не було отримано доходів. 

 

На скільки продовжать терміни подання заяв?

За законопроєктом, термін подання заяв буде встановлено по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню COVID-19.

До цього часу  самозайняті особи матимуть право здійснити реєстрацію припинення підприємницької діяльності без застосування до них штрафних (фінансових) санкцій за несплату ЄСВ.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»