• Посилання скопійовано

Порушено термін прийняття рішення про оплату лікарняного – штрафу від ФСС не буде!

Виконавча дирекція ФСС надала відповідь на питання щодо наслідків порушення строків опрацювання роботодавцем листка непрацездатності. Тобто, про відповідальність за порушення строку прийняття рішення про призначення лікарняних та подання заяви-розрахунку до ФСС

Порушено термін прийняття рішення про оплату лікарняного – штрафу від ФСС не буде!

Коментар до листа виконавчої дирекції ФСС від 11.10.2021 р. №2369-11-1

Порядок №12 від 19.07.2018 р. затверджує процедуру фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. 

Алгоритм отримання такого забезпечення виглядає наступним чином:

  1. комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства на підставі документів про тимчасову втрату працездатності приймає рішення про призначення матеріального забезпечення застрахованій особі. Зробити це слід не пізніше десяти днів з дня їх надходження. При цьому, листок непрацездатності вважається виданим через сім днів після дати закриття, а отже десятиденний термін починається через сім днів після дати закінчення періоду дії листка непрацездатності;
  2. на підставі рішення підприємство нараховує суми матеріального забезпечення та оформлює заяву-розрахунок, яка повинна бути передана до робочих органів виконавчої дирекції Фонду не пізніше 5 робочих днів з дати прийняття комісією такого рішення;
  3. робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку;
  4. після надходження коштів, зазначених у заяві-розрахунку, підприємство зобов’язано здійснити виплату матеріального забезпечення у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Проте, яка відповідальність передбачена за порушення таких термінів?

 

Відповідальність за порушення термінів на розгляд лікарняного

Виконавча дирекція ФСС у листі від 11.10.2021 р. №2369-11-1 роз’яснила, що відповідальності за порушення роботодавцем строку призначення матеріального забезпечення застрахованим особам, а також неподання у 5-денний термін заяви-розрахунку, ні Законом №1105, ні Порядком №12 не передбачено.

 

Але за порушення строків виплати лікарняних відповідальність є!

Навіть якщо ви вчасно оформили та подали заяву-розрахунок, але фінансування від ФСС надійшло із затримкою, то при жодній перевірці (навіть, ФСС), до вас претензій не буде. Ми про це писали тут.

Проте не забувайте: у коштів, які надійшли від ФСС, є встановлені законом строки використання. Частина 1 ст. 34 Закону №1105 говорить: у разі якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу Фонду, що здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів

Таким чином, йдеться не тільки про дотримання звичайних строків виплати лікарняних з моменту надходження коштів від Фонду, а і про те, що порушення таких строків і виникнення невикористаних коштів призведе до обов’язку повернути їх Фонду. Таким чином, виплата лікарняних затримуватиметься ще на більшій термін. 

І не забувайте, що виплата лікарняних – це обов’язок роботодавця. Це, звісно, не зарплата, але до «інших виплат, передбачених законодавством з праці», лікарняні, безумовно, належать. Тому, якщо страхувальником будуть порушені строки виплати отриманого від ФСС забезпечення, то тут вже, на нашу думку, можуть виникнути фінансові штрафи. І для цього Держпраці застосовуватимуться норми ст. 265 КЗпП,  зокрема:

  • або 3 розміри мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, якщо затримка становить більш як за один місяць;
  • або 1 розмір мінзарплати (як за порушення інших вимог трудового законодавства) якщо затримка менше місяця.

А якщо буде доведено, що з вини роботодавця лікарняні своєчасно (принаймні, з дати отримання фінансування) не отримав  звільнений працівник, він матиме право вимагати від колишнього роботодавця не лише лікарняних, а і середнього заробітку за ст. 117 КЗпП.

Приклад рішення за подібною справою можна подивитися тут. Тоді до роботодавця відповідальність не була застосована лише тому, що фінансування від Фонду надійшло хоча і після дати звільнення працівника, але не з вини роботодавця, і роботодавець швидко ці кошти колишньому працівнику виплатив. Якщо б роботодавця визнали винним у несвоєчасному розрахунку – застосування ст. 117 КЗпП було б не уникнути. 

І, зверніть увагу, суму лікарняних за перші 5 днів тимчасової непрацездатності суд визнав тими, які входять до остаточному розрахунку при звільненні. Отже, якщо працівник до звільнення надав роботодавцю листок непрацездатності (або роботодавець отримав повідомлення про існуючий закритий е-лікарняний), оплатити лікарняні за  перші 5 днів з нього треба не пізніше дати звільнення цього працівника. 

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»