• Посилання скопійовано

Реформування економічного блоку правоохоронних органів давно назріло, – Южаніна

За словами Южаніної законопроект №8157 ідеологічно та концептуально відповідає баченню, викладеному в інтерв’ю представника нової команди

Реформування економічного блоку правоохоронних органів давно назріло, – Южаніна

ЛІГА.Блоги розповідає, що ще перед вступом на посаду нового Президента його команда згадувала про напрями своєї діяльності.

Серед пунктів – створення Служби фінансових розслідувань, яка перебере не себе частину функцій СБУ та Нацполіції.

Дискусії щодо необхідності існування такого єдиного органу в державі точаться майже 10 років, проте тільки в березні 2018 р. було зроблено перший реальний крок до її реалізації – разом із колегами зареєструвала законопроект №8157 «Про Національне бюро фінансової безпеки України», яким запропоновано абсолютно нову модель протидії фінансовим злочинам. Законопроект було визначено Президентом Порошенком як невідкладний, проте до розгляду його по суті в сесійній залі справа не дійшла. Уряд так і не визначився щодо реформи, оскільки система сама себе реформувати не в змозі. Натомість на авторів обрушилвся шквал критики і звинувачень – від втручання парламентаріїв у поле діяльності Міністерства фінансів до нібито намагання Президента створити «монстра під себе».

Ну от, Президент змінився і обіцянки створити єдиний правоохоронний орган заграли новими-старими барвами. Причому звучать такі обіцянки від радників нового Президента.

Так, у нещодавньому інтерв’ю Денис Монастирський, який у новій команді відповідає за зміни у правоохоронній сфері, зазначає, що новий орган має створюватися поступово з переходом до нього повноважень від існуючих органів, які припинять своє існування. Це яскрава відповідь на закиди щодо відсутності в законопроекті про НБФБ прямої норми про миттєву ліквідацію, наприклад, податкової міліції. Ліквідацію підрозділів по боротьбі з фінансовими злочинами буде забезпечено через низку змін до Кримінального процесуального кодексу і Кримінального кодексу. Саме НБФБ матиме в основній підслідності ті статті, якими зараз зловживають вказані структури (ст. 191, 205212 тощо).

Крім того, представник нової команди окреслив перспективи – відбір до нового органу працівників із досвідом, але з обов’язковою перевіркою на доброчесність. Таким принципом при напрацюванні законопроекту ми й керувалися: суворі умови відбору, але жодних квот або заборон на працевлаштування колишніх працівників нині діючих правоохоронних органів. Відбір працівників НБФБ здійснюватиметься на основі конкурсу, в ході якого здобувачі проходитимуть співбесіду, а також складатимуть кваліфікаційний іспит, за результатами яких кандидати можуть бути включені до кадрового резерву. Після проходження спеціальної перевірки претенденти направлятимуться в Тренінговий центр, де вони проходитимуть спеціальну підготовку. По завершенню навчання потенційні співробітники мають скласти випускний іспит, що включатиме тестування та практичне завдання. Отже, фактично кожен зможе претендувати на посади в НБФБ, якщо доведе свої професійні здібності та що є гідним цієї роботи.

Щодо превалювання в роботі нового органу аналітичної складової, то вона стане головною для НБФБ, і така модель успішно працює в більшості європейських країн, завдяки чому правоохоронцям вдається розкривати системні економічні злочини без втручання в діяльність бізнесу та проведення щодо нього агресивних процесуальних дій – обшуків, вилучення документів і техніки. Використання нових ризик-орієнтованих методів кримінального аналізу системи своєчасного виявлення та усунення системних загроз у сфері публічних фінансів буде основним у діяльності НБФБ.

Не можу не відреагувати і на коментарі щодо «роздутих» повноважень Президента при призначенні і звільненні директора нової структури. Чому вона не може бути службою у складі уряду? Тому, що ні Мінфін, ні МВС, ні Мін’юст не можуть перевіряти самих себе в разі, якщо стануть об’єктами сфери діяльності НБФБ. Адже до повноважень НБФБ належатиме розслідування злочинів, що стосуються як дохідної, так і витратної частини бюджетів усіх рівнів. Тому цей орган не може бути підпорядкований жодному з розпорядників бюджетних коштів, він повинен бути рівновіддаленим від усіх та нейтральним до всіх органів виконавчої гілки влади.

Зрештою, роль Президента у призначенні чи звільненні директора НБФБ може бути зведена до простої формальності – підписання указу про призначення або звільнення.

Міркування щодо чисельності нового органу також приємно вразили: якщо раніше нам закидали, що до 4 тис. працівників НБФБ – це надто багато, то тепер звучить теза про те, що у цього органу повинен бути значно ширший функціонал і набагато більший штат співробітників, ніж у нещодавно створений НАЗК, НАБУ, ДБР.

А взагалі законопроект №8157 ідеологічно та концептуально відповідає баченню, викладеному в інтерв’ю представника нової команди, і може бути взятий за основу та проголосований у першому читанні. Зміни до законопроекту можна буде внести між першим і другим читанням. Головне – почати його розгляд у парламенті і дати старт реформі економічного блоку правоохоронних органів, яка давно назріла. Чи є таке бажання у команди Президента – питання риторичне. Діяти необхідно вже, пане новообраний Президент, адже, складаючи концепції і програми діяльності, не встигнете схаменутися, коли і Ваш термін перебування на посаді закінчиться.

Отже, законопроект є. Потрібно тільки продемонструвати політичну волю до захисту українського бізнесу від тиску. Бізнес уже зачекався.

Ніна Южаніна,
Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики

Джерело: ЛІГА.блоги

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»