• Посилання скопійовано

Втрачено документи після кібератаки: як уникнути штрафу?

Державна фіскальна служба розглянула питання щодо відновлення первинних документів в електронній формі, втрачених внаслідок кібератаки

Втрачено документи після кібератаки: як уникнути штрафу?

ДФСУ у листі від 27.10.2017 р. №18394/5/99-99-12-02-01-16 зазначила, що у разі втрати та/або пошкодження інформації (у тому числі інформації, що міститься у базах даних обліку платника податків) унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп'ютерних мереж платника податків та за наявності документів (зокрема, копії заяви або повідомлення про кримінальне правопорушення та документа, що підтверджує її прийняття і реєстрацію тощо), що підтверджують зазначені події, платник податків протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності Законом №2143 зобов'язаний був:

  • письмово повідомити про це контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності,
  • вжити заходів щодо відновлення втрачених документів у порядку, визначеному п. 44.5 ПКУ. Тобто необхідно відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Читайте також:

Кібератака: якщо не встигли повідомити ДФС

ДФС скасує штрафи, нараховані в липні через кібератаку 

Порядок дій платників для незастосування штрафних санкцій через кібератаку

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»