• Посилання скопійовано

Мін'юст роз'яснив нові правила тимчасового виїзду дитини за кордон

Міністерство юстиції розробило наступний пакет законопроектів, які передбачають одну з важливих новацій - зміну правил виїзду дитини за кордон

Мін'юст роз'яснив нові правила тимчасового виїзду дитини за кордон

В межах ініціативи #ЧужихДітейНеБуває2 Мін’юст розробив наступний пакет законопроектів для захисту прав дітей. 3 липня він був прийнятий Верховною Радою України та набере чинності після підписання Президентом та оприлюдненням через 30 днів. 

Цей пакет законопроектів спрямований не лише на посилення відповідальності осіб, котрі ухиляються від сплати аліментів, але й на стимулювання і підтримку тих батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок.

На цьому наголосила заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко.

За її словами, однією з важливих новацій стали зміни правил виїзду дитини за кордон.

«Не новою є ситуація, коли один з батьків не лише не сплачує аліменти, а й шантажує того з батьків, який виховує дитину, вимагає гроші за надання дозволу на виїзд. Тепер той з батьків, з ким проживає дитина, самостійно буде вирішувати питання виїзду дитини за кордон до 1 місяця з метою лікування, навчання чи участі дитини в різних змаганнях», -  зазначила Світлана Глущенко.

Вона також детально розповіла про процедури, яких потрібно дотримуватися при виїзді за межі України з дитиною.

Головне, на що слід звернути увагу: один з батьків (мати або батько), який вивозить дитину, обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом другого з батьків, що сплачує аліменти. 

У листі необхідно зазначити мету виїзду, куди саме їде дитина, а також час, на який дитина залишає територію України.

При перетині кордону потрібні будуть такі документи, як:

  1. рішення суду чи органів опіки та піклування, якими визначено місце проживання дитини;
  2. документи, що підтверджують мету та терміни виїзду (наприклад, це може бути довідка з медичного або навчального закладу, бронювання квитків тощо).

Дозвіл також не буде потрібний, навіть якщо один з батьків має намір виїхати за кордон більше, ніж на 1 місяць, у випадку наявності боргу щодо аліментів в другого з батьків за 4 місяці або за 3 місяці, якщо дитина є важкохворою. У такому разі на кордоні потрібно буде надати довідку про заборгованість другого з батьків щодо сплати аліментів і за необхідності довідку про хворобу дитини.

Довідку про заборгованість щодо аліментів можна буде отримати у державного чи приватного виконавця. Якщо ж батько або матір, з якими дитина виїхала за кордон, навмисно порушать строк повернення в Україну, то їх буде обмежено в праві самостійного вирішення питання виїзду дитини за кордон протягом 1 року та накладено штраф.

«З метою збалансування прав батьків, що не проживають разом з дитиною та не мають боргу щодо аліментів, законом передбачена можливість їх виїзду з дитиною за кордон. Якщо батько чи матір, які не проживають з дитиною, хочуть виїхати з нею за межі країни – необхідно буде письмово звернутися до іншого з батьків за отриманням нотаріально посвідченої згоди на виїзд», - пояснила заступник Міністра.

Якщо ж такої згоди не буде надано протягом 10 днів, то для вирішення цього питання потрібно буде звернутися до суду.

«Відповідно на кордоні потрібно буде пред’явити нотаріально посвідчену згоду або рішення суду, в яких має бути зазначено деталі виїзду (наприклад, країни подорожі, в тому числі транзитні, мета поїздки) та строки повернення до України, а також довідку про відсутність заборгованості щодо сплати аліментів», - підсумувала Світлана Глущенко.

***

Читайте також:

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»