• Посилання скопійовано

При сплаті податків округлення платежів банками не здійснюється

НБУ роз’яснив порядок округлення платежів банками в зв’язку з вилученням з обігу копійок номіналом 1, 2, та 5. Окрім цього у листі зазначається, що у разі сплати податків банками округлення не здійснюється

При сплаті податків округлення платежів банками не здійснюється

Коментар до листа НБУ від 26.09.2019 р. №50-0006/50073

Нещодавно ми повідомляли, що з 25 вересня право округлювати касові операція поширюється і на банки.

Зокрема, згідно з вимогами Постанови №82 з 1 жовтня 2019 року розмінні монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестають бути засобом платежу. Відповідно готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу - 10 копійкам. Про це ми писали тут.

У зв’язку з цим, банки України під час вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів мають право проводити округлення сум касових операцій за правилами, встановленими п. 4 Постанови №25. Порядок розрахунків з клієнтами в разі застосування округлення монет дрібних номіналів під час здійснення касових операцій банк визначає у внутрішніх положеннях (інструкції).

Крім цього, у разі застосування правил округлення банк оформляє касові документи з урахуванням такого:

  • у реквізиті "Додаткові реквізити" зазначаються суми до округлення та суми після округлення;
  • у реквізиті "Сума" зазначається сума після округлення.

Але  вимоги ПКУ не передбачають сплату податків та обов'язкових платежів в менших сумах, ніж визначено законодавством. Тому платежі щодо сплати податків будуть прийматись банками без проведення округлення відповідних сум платежів. 

 

Порядок округлення у випадку закриття рахунку і сплати процентів

У випадку закриття рахунку клієнта банк здійснює завершальні операції за рахунком клієнта, який закривається, та в разі наявності залишку коштів перераховує його відповідно до зазначених клієнтом у заяві реквізитів або видає готівкою у сумі, кратній 10 копійкам.

Відповідно до умов договору банківського вкладу банк може перерахувати фізичній особі нараховані проценти за вкладом (депозитом) на її поточний рахунок для поповнення вкладу (депозиту) або видати готівкою у сумі, кратній 10 копійкам.

У разі виплати залишку коштів готівкою під час закриття рахунку або процентів за вкладом (депозитом) банк може запропонувати клієнту та здійснити (за згодою клієнта) переказ відповідної суми (до 10 копійок) у безготівковій формі на власний поточний рахунок клієнта.

Оформлення касових документів у разі застосування округлення під час здійснення операції з банківськими металами з фізичною поставкою та валютно-обмінних операцій здійснюється з урахуванням такого:

  • у квитанції про здійснення валютно-обмінної операції/операції із торгівлі банківськими металами з фізичною поставкою банк у графі "Додаткові реквізити" зазначає додаткові дані про проміжний підрахунок, а саме: суму до округлення, суму округлення (за потреби) та суму після округлення, а у графі "Сума/маса до видачі" зазначає суму, яка фактично видається з каси;

  • у реєстрах купленої та/або проданої готівкової іноземної валюти сума виданих гривень у графі "Сума гривень" відображається з урахуванням суми після округлення.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»