• Посилання скопійовано

Коригувати фінрезультат чи ні – роз’яснює ДФСУ

Податківці нагадали, хто з платників податку на прибуток здійснює коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, встановлені ПКУ. А також роз’яснили, як визначається річний дохід платника податку на прибуток, від якого залежить право на незастосування податкових різниць

Коригувати фінрезультат чи ні – роз’яснює ДФСУ

Коментар до листа від 25.07.2017 р. №1340/5/99-99-15-02-02-16/ІПК 

Чи може платник податку на прибуток самостійно вирішити, чи коригувати йому фінрезультат до оподаткування? 

Податківці у коментованому листі нагадали, що таке можливо. За пп. 134.1.1 ПКУ для платників податку на прибуток, у яких річний дохід за останній звітний річний період не перевищує 20 млн грн, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінрезультату  на усі податкові різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень цього розділу. 

Таким чином, платник податку на прибуток має право прийняти рішення про застосування або незастосування коригувань фінрезультату на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).  

Але, за роз’ясненнями податківців, таке рішення можна прийняти не більше одного разу протягом безперервної сукупності років, в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу.  Тобто за весь період свого існування платник податку на прибуток може прийняти таке рішення лише один раз! 

Про прийняте рішення потрібно зазначати у відповідному полі декларації з податку на прибуток в тому році, в якому воно було прийнято. В подальші роки коригування фінансового результату теж не застосовується (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років). Але інформацію про прийняте у рішення в декларації за такі подальші роки платник податку на прибуток вже не зазначає. 

Зверніть увагу: ДФСУ наголошує, що прийняте рішення про незастосування або застосування різниць не можна скасувати!  І якщо доходу за останній звітний рік отримано менше 20 млн грн та ним раніше було прийнято рішення про незастосування податкових різниць, то такий платник податку вже не зможе застосувати податкові різниці за новим самостійним рішенням.

 

Коли застосування податкових різниць стає обов’язковим? 

Якщо платник податку прийняв рішення про незастосування різниць, вперше їх застосувати він зможе тільки в тому році, у якому річний дохід такого платника перевищить 20 млн грн. 

У такому випадку застосування податкових різниць буде вже обов’язком платника податку й він визначатиме об’єкт оподаткування, починаючи з такого року шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці, встановлені ПКУ (в разі виникнення операцій, які згадуються в нормах, що ці різниці встановлюють).

 

Як визначається обсяг річного доходу

Враховуючи зазначене вище, дуже важливим для платника податку на прибуток є визначення розміру річного доходу. 

Податківці у коментованому листі вказали, що для цього, згідно даних бухгалтерського обліку, визначається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Цей обсяг доходу зазначається  у рядку 1 декларації з податку на прибуток і є сумою відповідних рядків гр. 3  Звіту про фінансові результати (р. 2000 + р. 2120 + р. 2200 + р. 2220 + р. 2240). 

Практичні приклади наслідків незастосування податкових різниць за самостійним рішенням читайте у аналітиці>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»