• Посилання скопійовано

Чи коригувати фінрезультат до оподаткування на суму безповоротної фіндопомоги

ДФСУ зазначила, що необхідність коригування фінрезультату до оподаткування на суму наданої безповоротної фіндопомоги, залежить від того, кому надавалася така допомога

Чи коригувати фінрезультат до оподаткування на суму безповоротної фіндопомоги

ДФСУ у листі від 03.11.2017 р. №2497/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначила, що положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму безповоротної фінансової допомоги, наданої іншому платнику податку на прибуток на загальних підставах, який не оподатковується за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку. Тобто у бухобліку така допомога потрапила до витрат, зменшила у звітному періоді її надання фінрезультат і в податковому обліку такий фінрезультат на суму цієї допомоги не коригується.

А от якщо отримувачем безповоротної фінансової допомоги є платник єдиного податку, то фінансовий результат до оподаткування надавача такої допомоги - платника податку на прибуток коригується (збільшується) відповідно до пп. 140.5.10 ПКУ. Втім, зазначене коригування мають робити лише ті, хто зобов'язаний коригувати фінрезультат або робить це добровільно (пп. 134.1.1 ПКУ). 

При цьому причина (мета) надання такої безповоротної допомоги значення для цілей оподаткування податком на прибуток не має. 

У коментованому листі податківці зазначають: відповідно до пп. 14.1.231 ПКУ розумна економічна причина (ділова мета) - це причина, яка може бути наявна лише за умови, що платник податків має намір одержати економічний ефект у результаті господарської діяльності. Але ПКУ з метою оподаткування податком на прибуток не передбачено застосування ознаки розумної економічної причини (ділова мета) до операцій з надання безповоротної фінансової допомоги іншим платникам податку на прибуток на загальних підставах.

***

Читайте також:

Як діяти платнику податку на прибуток, який надав фізособі безповоротну фіндопомогу 

Наслідки в оподаткуванні у разі отримання безповоротної допомоги підприємцями 

Коли при наданні безповоротної допомоги доведеться коригувати фінрезультат

Наслідки отримання та надання поворотної фіндопомоги для платника податку на прибуток 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»