• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №11(65) | 26.06.2020 р.

Шістдес'ят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №11(65) | 26.06.2020 р.

Це – вже одинадцятий з початку року (і шістдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розповімо, як с/г товаровиробникам обрати «особливий» річний період для звітування з прибутку;
  • поговоримо про новий річний дохід для податкових різниць у 40 млн грн;
  • дізнаємося, як застосовувати нову вартість ОЗ для податкової амортизації у 20 тис. грн;
  • наголосимо, що у ВРУ зареєстровано новий законопроект про податок на виведений капітал;
  • дізнаємося, чи можна застосовувати прискорену амортизацію щодо ОЗ, які були придбані до 23 травня;
  • з’ясуємо, як застосовувати в податковому обліку виробничий метод амортизації.

Гарного вам читання!

***

 

Чи можна застосовувати прискорену амортизацію щодо ОЗ, які були придбані до 23 травня?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що Законом № 466 підрозділ 4 розділу XX ПКУ доповнено новим пунктом 43-1.

З огляду на ці норми, платник податку на прибуток має право використовувати мінімально допустимі строки амортизації до ОЗ, введених в експлуатацію до 22.05.2020 р. за умови, що такі ОЗ не були у використанні.

При цьмоу платники податку мають право провести перерахунок сум амортизації щодо зазначених об'єктів, які зазначені у декларації за І квартал 2020 року, та врахувати результати перерахунку вже в декларації за півріччя 2020 року, та відобразити відповідні суми прискореної амортизації у додатку АМ до декларації за цей період.

 

Річний дохід для податкових різниць у 40 млн грн: як його застосовувати?
Податківці у підкатегорії 102.20.01 «ЗІР» наголосили, що платники податку на прибуток, у яких річний дохід за 2020 звітний рік не перевищить 40 млн грн зможуть:

  • прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розд. ІІІ Податкового кодексу України, у декларації з податку на прибуток за 2020 рік;

  • застосовувати у 2021 році річний податковий (звітний) період з податку на прибуток.

При цьому у 2020 році річний податковий (звітний) період з податку на прибуток застосовується платниками, у яких річний дохід за 2019 звітний рік не перевищує 20 млн гривень.

Але в поточному роз'ясненні не йдеться про правила заповнення річної декларації у разі отримання доходу менше 40 млн грн. Свій аналіз ситуації ми наводили в аналітиці. Але чекаємо ще на ДПС.

 

Нова вартість ОЗ для податкової амортизації у 20 тис. грн: як застосовувати?
Податківці у підкатегорії 102.05 «ЗІР» зазначили, що Законом №466 з 23 травня 2020 року змінено вартісний критерій визначення основних засобів з 6 до 20 тис. гривень. Цей критерій застосовується до основних засобів, що вводяться в експлуатацію після 22 травня 2020 року.

Основні засоби введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20 тис. гривень. Про це читайте ось тут.

 

Податок на виведений капітал з 1 січня 2021 року: нова законодавча ініціатива 
16 червня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3665 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження податку на виведений капітал на заміну податку на прибуток підприємств". Його авторами є П. Порошенко, Н. Южаніна, А. Герасимов та ще з десяток нардепів з партії "Європейська солідарність".

Завантажити текст законопроекту>>

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект передбачає заміну з 1 січня 2021 року податку на прибуток податком на виведений капітал. Про це ми писали докладніше тут.

 

З 23 травня штрафи від контролюючих органів збільшують фінрезультат
Податківці нагадали у підкатегорії 102.02 «ЗІР», що  пп. 140.5.11 ПКУ з 23 травня вже діє у новій  редакції.

За цією нормою суми штрафних (фінансових) санкцій та пені, нараховані за наслідками перевірок контролюючими органами та іншими органами державної влади, визнаються витратами згідно з правилами бухгалтерського обліку при визначенні фінансового результату до оподаткування. При цьому у податковому обліку на суму таких штрафних (фінансових) санкцій та пені платник податку повинен збільшити фінансовий результат до оподаткування.

Звертаємо увагу! Відповідне коригування фінансового результату до оподаткування не стосується нарахованих сум штрафних (фінансових) санкцій та пені, які відображені у бухгалтерському обліку платником податку до 22 травня 2020 року.

 

Як с/г товаровиробникам обрати «особливий» річний період для звітування з прибутку?
З 23 травня діє норма, за якою с/г товаровиробники можуть обрати річний звітний період, який починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року (пп. 137.4.1 ПКУ).

Отже, в 2020 році виробники сільськогосподарської продукції, які застосовують загальний річний податковий період мають право подати декларацію з податку на прибуток за податковий (звітний) період – півріччя 2020 року та надалі застосовувати «особливий» річний період – з 1 липня 2020 року по 30 червня 2021 року. Про це ми зауважували тут.

 ***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»