• Посилання скопійовано

SMART-спрощенка для ФОП: з'явився текст законопроєкту!

На сайті ВРУ з'явився текст законопроєкту №8226 щодо особливого режиму оподаткування окремих платників третьої групи ЄП. Розглянемо, які зміни ним передбачені

SMART-спрощенка для ФОП: з'явився текст законопроєкту!

Нагадаємо, що Я. Железняк, Д. Гетманцев та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №8226 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо особливого режиму оподаткування окремих платників третьої групи єдиного податку". Про це ми розповідали тут з роз'яснення Мінцифри.

Законопроєктом пропонується передбачити, що банк може бути податковим агентом для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку 3 групи без ПДВ, які не мають найманих працівників, та здійснюють розрахунки виключно в грошовій безготівковій формі. Такі платники податків не вестимуть обліку та не складатимуть податкову звітність.

Звертаємо увагу, що такі платники ЄП матимуть право обрати банк, у якому в нього відкрито спеціальний підприємницький рахунок своїм податковим агентом. Для обрання банку платник податків має подати відповідну заяву до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси.

Платники ЄП зобов'язані також відкрити спеціальні підприємницькі рахунки протягом місяця із дня їх реєстрації таким платником єдиного податку, або з дня подання відповідної заяви. У разі, якщо такий платник податку протягом зазначеного строку не відкрив спеціальний підприємницький рахунок, такий платник податків вважається платником єдиного податку третьої групи з дня його державної реєстрації. Відкрити спеціальні підприємницькі рахунки можна  лише в одному банку.

Банк під час зарахування коштів на спеціальний підприємницький рахунок такого платника зобов’язаний утримувати податок зі суми зарахування за рахунок таких коштів, використовуючи ставку податку, визначену статтею 293 ПКУ, та не пізніше наступних двох робочих днів перерахувати податок до відповідного бюджету. Банк також сплачує єдиний внесок за рахунок коштів наявних на спеціальному підприємницькому рахунку платника.

Встановлюється також, що контролюючий орган має право отримувати безоплатно від банків у порядку, встановленому Законом "Про банки і банківську діяльність" та ПКУ, інформацію щодо операцій за рахунками таких платників єдиного податку, а саме відомості на визначену дату або за визначений період часу про операції зарахування коштів на рахунки, призначення платежу, ідентифікаційні дані та номер рахунку контрагента.

У разі прийняття цей Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»