• Посилання скопійовано

Передане за договором доручення не включається до виручки підприємця — платника єдиного податку

Обсяг виручки фізособи-підприємця, що є платником єдиного податку і здійснює свою діяльність як комерційний представник за договором доручення, складається лише зі сум винагороди

Передане за договором доручення не включається до виручки підприємця — платника єдиного податку

Підприємцям, які тривалий час перебували на спрощеній системі оподаткування та працювали за Указом Президента №727/98 (1), добре відоме ставлення судів до обчислення виручки в межах 500 тис. грн за посередницькими договорами з метою встановлення факту перевищення.

Наприклад, постановою від 06.03.2012 р. у справі №21-911во10 Верховний суд визнав необхідність врахування у складі виручки не лише комісійної винагороди, отриманої підприємцем-«спрощенцем» за договором комісії, а й усієї суми комісійної угоди. 

Проте, як з’ясувалося, така позиція стосується не всіх посередницьких договорів. Зокрема, іншої думки суд дотримується щодо договорів доручення.

Ситуація: підприємець на єдиному податку уклав договори доручення на закупівлю молока в населення. Відповідно до умов таких договорів підприємець-«спрощенець» від ТОВ під звіт отримував кошти для розрахунків з населенням за здане молоко, а довірителю надавав платіжні відомості з підписами здавачів (фізосіб). 

На думку суду, підприємець не реалізував молоко довірителю (ТОВ), а забирав його від його ж імені з молокоприймальних пунктів і поставляв ТОВ за його ж кошти. Необхідні кошти довіритель (підприємець) видавав повіреному (ТОВ) за видатковими касовими ордерами.

Базуючись на позиції судів щодо комісійних договорів, податківці донарахували підприємцю зобов’язання з ПДВ та з ПДФО, визнавши при цьому перевищення законодавчо встановленого граничного обсягу виручки як умови перебування на спрощеній системі оподаткування. Відповідно суму такого перевищення, а також доходи, отримані підприємцем-«спрощенцем» протягом 2008 — 2009 років, було оподатковано за правилами загальної системи оподаткування.

Проте ВСУ все-таки надав перевагу особливостям оформлення та виконання договорів доручення та визнав, що готівкові кошти, отримані підприємцем-«спрощенцем» під звіт на виконання умов договору, не є виручкою останнього від реалізації продукції у розумінні положень Указу №727/98. Обсяг виручки фізособи-підприємця, що є платником єдиного податку і здійснює свою діяльність як комерційний представник за договором доручення, складається лише зі сум винагороди. Операції з передачі позивачем від продавців (населення) до покупця (довірителя) зібраного в населення молока не є операціями з реалізації позивачем товару, внаслідок яких отримується виручка.

Розглядаючи справу №21-176а13, у постанові від 13.06.2013 р. Верховний суд висловив аналогічну правову позицію (Постанова ВСУ від 17.09.2013 р. Справа №21-242а13).

-------(1)-------

Указ Президента України від 03.07.98 р. №727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва»

-------------------

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»