• Посилання скопійовано

Підприємці-"єдинники" не звільняються від сплати ЄСВ за період хвороби чи відпустки

Податківці наголошують, що Законом про ЄСВ не передбачено пільг зі сплати єдиного соцвнеску підприємцями на час відпустки чи за період хвороби

Підприємці-"єдинники" не звільняються від сплати ЄСВ за період хвороби чи відпустки

ДПІ у Шевченківському районі м. Києва роз'яснює, що відповідно до п. 4 с. 4 Закону про ЄСВ платниками єдиного внеску є фізичні особи підприємці, в тому числі підприємці -  платники єдиного податку.

Єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців  платників єдиного податку нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Згідно з частиною п’ятою ст. 8 Закону про ЄСВ для ФОП встановлена ставка єдиного внеску у розмірі 22 % бази нарахування. 

Пунктом 295.5 ПКУ визначено, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Законом пр ЄСВ не передбачено пільг із сплати єдиного внеску підприємцями на час відпустки та за період хвороби.

Відповідно до пункту 12 статті 9 Закону про ЄСВ єдиний соцвнесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. 

Таким чином, фізичні особи - підприємці платники єдиного податку першої чи другої групи, на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно, мають обов’язок щодо сплати єдиного внеску незалежно від того отримували вони дохід у цей період чи ні.

Читайте також: Податкова відпустка для "єдинників": порядок оформлення та право на її застосування 

Джерело: ДПІ у Шевченківському районі м. Києва

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»