• Посилання скопійовано

Чи може ФОП-«єдинник» ІІ групи обслуговувати банкети?

Податківці розповіли про можливість для платників ЄП ІІ групи обслуговувати свята, банкети, інші спеціальні замовлення (в тому числі і для суб’єктів господарювання - не платників єдиного податку)

Чи може ФОП-«єдинник» ІІ групи обслуговувати банкети?

Згідно з пп. 2 п. 291.4 ПКУ до платників єдиного податку II групи належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

При цьому податківці у ІПК від 18.06.2019 р. #2782/6/99-99-13-02-03-15/ІПК роз’яснили, що заклад ресторанного господарства – це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів (п. 1.3 Правил №219).

Тож, на їхню думку, платник єдиного податку під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів. Тому обмеження щодо надання послуг виключно іншим платникам ЄП або населенню за такою операцією не застосовується.

Відповідно до цього, вони навели висновок, що ФОП - платник ЄП ІІ групи, що здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від суб’єктів господарювання юридичних осіб (у тому числі благодійних фондів – тобто не тільки суб’єктам господарювання платникам ЄП) на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень.

Варто зауважити, що це лише ІПК, яка має законну силу лише для того платника податків, який її отримав. Тож обережним платникам податків, платникам ЄП ІІ групи, які планують проводити (обслуговувати) банкети суб’єктам господарювання - не платникам ЄП варто отримати аналогічну власну ІПК.

Водночас додамо, що це не перша така консультація від податківців. Про таку можливість для єдинників ІІ групи вони говорили і раніше. В цьому році ми писали про це тут. У 2016 році вони говорили про це в листі від 29.11.2016 р. №12756/Н/99-99-13-01-02-14, а у 2015 році  ми писали про це тут. Тобто йдеться про сталу позицію ДФС, тож отримати ІПК на свою користь у підприємця шанси досить великі.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»