• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» І та ІІ груп і лікарняні: коли можна не сплачувати ЄП?

За яких обставин можна не сплачувати фізособам-”єдинникам” І та ІІ груп ЄП, які перебувають на лікарняному? Які документи треба подати до ДПС? Чи поширюється пільга на час декретної відпустки?

Фізособа-«єдинник» І та ІІ груп і лікарняні: коли можна не сплачувати ЄП?

Згідно з п. 295.5 ПКУ ФОПи-“єдинники” І та ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності (далі – ЕРЛП), якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Окремого терміну подання заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності та форми цієї заяви чинним законодавством не визначено.

Податківці радять таке: з метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів з ЄП заява щодо терміну втрати працездатності подається до контролюючого органу до 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому закінчився лікарняний (з обов’язковим додаванням витягу з ЕРЛН). 

І це логічно: коли лише відкрито листок непрацездатності, ніхто не може знати, скільки триватиме ця непрацездатність, – більше чи менше 30 днів.

До речі, звільнення від сплати ЄП надається лише за один календарний місяць, і це перший місяць лікарняного. Податківці наводили приклад: якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів та при цьому хвороба розпочалася до 20 числа місяця та закінчилась у наступному місяці, то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний місяць, в якому почав хворіти, а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилася, сплачує єдиний податок відповідно до норм ПКУ.

 

Чи можна не сплачувати ЄП під час декретної відпустки? 

Податківці відповідають, що так. 

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої і другої груп, яка не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку на період її тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Проте лише за умови її підтвердження витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності.

І, як ми вже зазначали вище, звільнення від сплати ЄП діятиме лише щодо першого місяця непрацездатності. 

 

Нюанси заповнення декларації з додатковою позначкою «Довідково» при нарахуванні лікарняних

Тим ФОПам-«єдинникам», які бажають ще й отримати лікарняні або декретні від ПФУ, слід пам’ятати таке. 

Для призначення матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку – подається «Звітна» декларація з єдиного податку з позначкою «Довідково», у складі якої формується Додаток 1 з позначкою «Довідково». 

Якщо початок та закінчення листка непрацездатності припадають на різні місяці, такі платники у полі «Податковий (звітний) період» розд. 4 Додатка 1 до Декларації у комірці «місяць» зазначають номер календарного місяця, в якому настав страховий випадок (місяць, у якому відкрито листок непрацездатності).

Відповідно, у розд. 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» Додатка 1 до Декларації в розрізі календарних місяців відображаються дані, актуальні з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця настання страхового випадку включно:

  • у графі 2 – самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини; 
  • у графі 3 – розмір єдиного внеску;
  • у графі 4 – сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки за даними звітного (податкового) періоду.

 

А що, як ФОП захворів під час відпустки? 

Нагадаємо, що п. 295.5 ПКУ дозволяє несплату ЄП ще на один календарний місяць відпустки ФОПа-«єдинника» І та ІІ груп. 

Й іноді таке трапляється – ФОП вже подав заяву про відпустку, аж раптом дуже захворів. Чи можна відкликати заяву про відпустку і перенести її на інший період, щоби не втрачати місяць несплати податку? Так, можна. 

З метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів податківцями рекомендовано подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки. Заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим доданням копії листка непрацездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

Таким чином, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку, яка не використовує працю найманих осіб, може відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на звільнення від сплати єдиного податку за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»