• Посилання скопійовано

Фізособи-«єдинники» зможуть надавати поворотну фіндопомогу без наслідків: зареєстровано законопроєкт

Нардепи у законопроєкті №9614 запропонували уточнити положення ПКУ щодо можливості надання фізособою-«єдинником» поворотної фінансової допомоги без втрати статусу платника ЄП

Фізособи-«єдинники» зможуть надавати поворотну фіндопомогу без наслідків: зареєстровано законопроєкт

Нагадаємо, що подекуди при перевірках податківці вважають, що надання фінансової допомоги (як поворотної, так і безповоротної) належить до сфери фінансового посередництва. А надавати фінансові послуги єдинникам І - ІІІ груп не дозволяє статус. На думку податківців, якщо «єдиники» все ж таки бажають надавати фіндопомогу (позики), то мають перейти на загальну систему оподаткування. Про це ми писали тут та тут.

Про цю проблему вказано й у пояснювальній записці до законопроєкту №9614, який зареєстровано у ВРУ 15 серпня.

Автори законопроєкту також навели визначення поворотної фіндопомоги, яке встановлено пп. 14.1.257 ПКУ.

За ним поворотна фінансова допомога – сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.

Аби податківці більше не визнавали надання поворотної фіндопомоги порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування, нардепи запропонували уточнити положення ПКУ щодо офіційної можливості надання фізособою-«єдинником» поворотної фінансової допомоги без втрати статусу платника ЄП.

Відповідне уточнення буде включено до пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ

Цей Закон у разі прийняття набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»