• Посилання скопійовано

Чи можна підписати декларації з кількома лікарями? МОЗ відповідає на питання про вибір лікаря

Чи має декларація строк дії? Чи можна підписати декларацію з лікарем вузького профілю або кількома лікарями? чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта і як розірвати декларацію? Відповіді на ці та інші запитання надало Міністерство охорони здоров'я

Чи можна підписати декларації з кількома лікарями? МОЗ відповідає на питання про вибір лікаря

Прес-служба МОЗ

Уже понад 650 тисяч українців обрали свого лікаря - терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. Національна кампанія  «Лікар для кожної сім'ї» немає терміну дії, а підписати декларацію з вибраним лікарем можна у будь-який момент.

МОЗ відповідає на поширені питання про вибір лікаря і, зокрема, про декларацію: чи має вона строк дії, чи можна підписати декларацію з лікарем вузького профілю або кількома лікарями, чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта і як розірвати декларацію.

 

 Чи має декларація строк дії?

Декларація, яку ви підписуєте зі своїм сімейним лікарем або терапевтом - безстрокова. Вона діє доти, доки ви не вирішите укласти декларацію з іншим лікарем. Для дитини декларація з педіатром діє до 18 років. Потім потрібно вибрати сімейного лікаря або терапевта.

 

Чи можу я підписати декларації з кількома лікарями?

Ні, ви можете підписати декларацію лише з одним лікарем. Він має стати вашою довіреною особою у більшості питань щодо здоров’я. При укладанні декларації з новим лікарем, попередня декларація анулюється автоматично.

 

Чи можу підписати декларацію з вузьким спеціалістом, якщо він має спеціальність терапевта або педіатра?

Кампанія з вибору лікарів діє лише для фахівців первинної ланки, тому ви не можете підписати декларацію з вузьким спеціалістом. Обирайте лікаря серед тих фахівців, котрі працюють у галузі надання первинної допомоги: для дитини - це педіатр або сімейних лікар. Для дорослого - терапевт або сімейний лікар.

 

Як розірвати декларацію з лікарем?

Якщо вирішили змінити лікаря - нема потреби окремо розривати з ним декларацію. Достатньо підписати декларацію з новим лікарем. Попередня декларація анулюється автоматично.

 

Чи мушу підписувати декларацію з дільничим лікарем?

Ви можете обрати будь-якого лікаря, незалежно від вашої прописки чи місця проживання. Єдина причина, з якої лікар може відмовити вам у підписанні декларації – він вже має оптимальну кількість пацієнтів (для терапевта – 2000, для сімейного лікаря – 1800, для педіатра – 900). Тому не варто надто довго зволікати з вибором, адже хороші спеціалісти швидко наберуть собі пацієнтів.

Ви можете обрати свого лікаря з іншого району, чи навіть іншого міста. Проте вам буде зручно, якщо він практикує поблизу вашого дому, або місця роботи, адже до нього потрібно буде звертатись не лише за медичною допомогою, але й за довідками, направленням до інших спеціалістів тощо.

 

Чи можна без декларації потрапити до свого дільничого терапевта?

Так, навіть без підписання декларації ви можете безоплатно відвідувати лікаря, до якого ходили раніше. Проте рано чи пізно, треба буде всім підписати декларації. Якщо вас влаштовує лікар, до якого ви ходили раніше, підпишіть декларацію з ним під час наступного візиту. Вибір у будь-якому разі за вами.

***

Читайте також: 

Усі новини на тему>>

Джерело: МОЗ України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»