• Посилання скопійовано

Як застосовувати житлові сертифікати: інформаційний лист від Нотаріальної палати України

15 квітня 2024 року набрав чинності Закон №3588, який вніс зміни до низки законодавчих актів щодо застосування житлових сертифікатів. Такі сертифікати надаються власникам знищеної під час війни житлової нерухомості в Україні

Як застосовувати житлові сертифікати: інформаційний лист від Нотаріальної палати України

Житлові сертифікати – це державна програма компенсації за знищене житло, яка дає змогу придбати нову квартиру чи будинок.

Щоб отримати житловий сертифікат, необхідно:

  • подати заяву в Дії про зруйноване майно;
  • дочекатися суми компенсації, яку визначає комісія органу місцевого самоврядування;
  • отримати житловий сертифікат у застосунку.

Після цих трьох кроків наступний – вибір нового житла та бронювання коштів у Дії. Протягом 5 робочих днів у застосунку надійде підтвердження. Далі – припинення права власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі-продажу. Упродовж 5 днів кошти надійдуть продавцю.

Докладніше про це (від самих фахівців Дії) ми розповідали за посиланням.

А 15 квітня 2024 року набрав чинності Закон України від 22.02.2024 №3588-IX (далі - Закон №3588-IX), яким внесено низку змін до:

Зокрема, це означає, що об’єкт житлової нерухомості відповідно до нового п. 5-1 ч. 1 ст. 1 Закону №2923-IX визначено – як квартира, інше житлове приміщення, будинок садибного типу, садовий або дачний будинок (у тому числі квартира, інше житлове приміщення, будинок, що буде споруджено у майбутньому). І вказану термінологію змінено у всіх випадках.

Житловий сертифікат, згідно з ч. 1 ст. 8 Закону №2923-IX, використовується отримувачем компенсації для фінансування придбання:

  • об’єкта житлової нерухомості (у тому числі інвестування/фінансування його будівництва),
  • земельної ділянки, на якій розташовано такий об’єкт,
  • частки у праві власності на таке майно.

Таким чином, врегульоване проблемне питання можливості придбання з об’єктом житлової нерухомості земельної ділянки, на якій такий об’єкт розташований, а також частки у праві власності на такі об’єкти.

Про це та інші новації, повязані із діями нотаріусів щодо нерухомого майна, читайте в Інформаційному листі від Нотаріальної палати України за посиланням

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»