• Посилання скопійовано

Економічна програма нової влади. Чого чекати українцям?

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк 4 березня озвучив 10 пріоритетів нового уряду. Пропонуємо розібратися з двома, ключовими з них.

Економічна програма нової влади. Чого чекати українцям?

Держбюджет уріжуть. Чим це загрожує?

Яценюк заявив, що Кабінет міністрів має намір провести секвестр державного бюджету на поточний рік. Реструктуризація головного фінансового документа з метою скорочення витрат є не тільки виправданим, але й необхідним заходом, вважає аналітик міжнародної фінансової компанії  Олександр Михайленко.

“З одного боку, це дозволить знизити дефіцит бюджету, а з іншого – створить сприятливий грунт для залучення кредитних коштів Міжнародного валютного фонду. Отримання кредиту дозволить заспокоїти валютний ринок, що, в свою чергу, сприятиме відновленню кредитування”, – зазначив експерт.

Михайленко наголосив, що будь-які заходи, спрямовані на скорочення дірки в бюджеті, можна сміливо назвати непопулярними.

“Державні витрати, як правило, скорочуються за рахунок урізання фінансування різних сегментів держапарату, скорочення бюджетних виплат, підвищення тарифів, а також збільшення пенсійного віку. На жаль, нині введення цих заходів є необхідністю, яку не можна ігнорувати”, – вважає аналітик.

Банкам гроші дадуть, але обережно

Яценюк анонсував, що рефінансування банків обмежать для унеможливлення спекуляцій на міжбанку. Рефінансування банків повинно здійснюватися точково, в необмеженому рефінансуванні немає логіки, погоджується Михайленко.

“У поточній ситуації політика НБУ має бути спрямована на скорочення кількості спекулятивних операцій на ринку, з одночасним моніторингом комерційних банків, що потребують підтримки”, – зазначає експерт.

Чого ще чекати від нового уряду?

Решта 8 пріоритетів – це недоторканність права власності, приватизація енергетичних компаній, встановлення “спокою” на валютному ринку, ліквідація “обналічки”, виконання вимог МВФ, реформа Держмитслужби та Податкової адміністрації, випуск облігацій для відшкодування ПДВ, реформа закону про мови.

“Економіка України перебуває в жалюгідному стані. Крім цього, з очевидних причин, можна очікувати зниження товарообігу з РФ, яка є одним з ключових торговельних партнерів України. У такій ситуації єдиною можливістю уникнути дефолту є залучення зовнішніх позик в максимально стислі терміни”, – підсумував Михайленко.

Євгеній Жаровський

Джерело: Gazeta.ua

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»