• Посилання скопійовано

Економічне бронювання може запрацювати вже цього року – Гетманцев

За словами Гетманцева, економічне бронювання від мобілізації можуть запровадити в Україні вже у 2024 році, однак це дуже складне питання, і тому воно так довго обговорюється

Економічне бронювання може запрацювати вже цього року – Гетманцев

Економічне бронювання від мобілізації можуть запровадити в Україні вже цього року. Але це дуже складне питання, і тому воно так довго обговорюється.

Про це Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев сказав в інтерв’ю РБК-Україна.

У відповідь на запитання, чи реально запровадити економічне бронювання вже цього року, Гетманцев сказав: «Так».

Водночас депутат заявив, що «це складне соціально-політичне рішення», «бо такий підхід розмежовує людей під час війни. Крім того, є питання сприйняття цього рішення військовими, що дуже важливо в контексті демобілізації, яку ми не можемо фізично зробити. Це дуже соціально чутливе питання», – додав він.

Гетманцев вважає це одним із найскладніших питань за 5 років. «Його неможливо вирішити так, щоб були усі задоволені. Багато є питань, які не можна так вирішити. Але це питання неможливо вирішити так, щоб не загострити соціальні суперечності в країні», – сказав депутат від «Слуги народу».

 

Економічне обґрунтування

Гетманцев повідомив, що за підрахунками Мінфіну, щомісячні надходження до бюджету від економічного бронювання можуть становити майже 8 млрд гривень. Це з урахуванням того, що більшість військовозобов’язаних, які нині працюють і отримують зарплату менше 35 тис. гривень, отримуватимуть по 35 тисяч.

«Я вважаю, що критерій для бронювання у вигляді розміру "білої" зарплати повинен бути. Для будь-якого варіанту бронювання – чи то по всій економіці, чи то за окремими галузями, як це зараз робиться. Це сприятиме детінізації та виведенню зарплат з "тіні". І в цьому контексті – це правильне рішення», – сказав він.

Водночас ресурс, на який можна розраховувати для бюджету від економічного бронювання, не є певним. «Не можна стовідсотково бути впевненим, що отримаєш ці гроші. Мінфін порахував 8 млрд гривень на місяць – ну дай Боже, щоб вони були», – додав депутат.

***

Читайте також:

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»