• Посилання скопійовано

Відповідальності за неправильне зазначення «№ з/п» в касових ордерах немає, – свіже роз’яснення ДФСУ

Податківці надали чергове роз’яснення щодо заповнення графи «№ з/п» прибуткових та видаткових касових ордерів

Відповідальності за неправильне зазначення «№ з/п» в касових ордерах немає, – свіже роз’яснення ДФСУ

Коментар до  індивідуальної консультації ДФС від 16.07.2018 р. №3117/6/99-99-14-05-01-15/ІПК 

На жаль, чіткого розуміння, що зазначати в графі «№з/п» в ДФСУ немає. Та добре те, що на їхню думку, немає і відповідальності за неправильне заповнення цієї графи.

Порядок та обов’язковість заповнення реквізитів прибуткових та видаткових касових ордерів встановлені п. 32 Положення №148. Проте в цій нормі відсутні особливості заповнення кожного з реквізитів касових ордерів.

Саме тому наша редакція зверталася до ДФС у м. Києві, ДФСУ та НБУ з двома запитаннями:

  • що зазначати у графі «№ з/п» касових ордерів?
  • що буде, якщо цю графу заповнити неправильно?

ДФС у м. Києві вирішила, що ця графа має заповнюватися за номером запису в журналі реєстрації касових ордерів. Тобто, що «№ з/п» в касовому ордері і «№ з/п» журналу його реєстрації мають співпадати.

Натомість НБУ та ДФСУ заявили інше. З їхніх роз’яснень виходило, що ці однойменні реквізити КО та журналу мають різний порядок заповнення. В журналі нумерація рядків відбувається на кожний запис в хронологічному порядку. А ось в КО графа «№ з/п» відображає порядковий номер документа, який складається на певну касову операцію. Оскільки на одну операцію складається один КО, то «№ з/п» дорівнюватиме «1». Про це читайте тут

Здавалося б, на цьому можна поставити крапку. Проте виходить, що ні. ДФСУ і досі визнає авторитет НБУ в цьому питанні  і вважає, що останнє слово саме за ним. Але продовжує видавати суперечливі роз’яснення.  

Так, у коментованій ІПК податківці заявили, що у графі «№ з/п» прибуткових та видаткових касових ордерів зазначається номер за порядком запису в кожному окремому прибутковому та видатковому касовому ордері. Але фрази «зважаючи, що прибуткові та видаткові касові ордери оформлюються на кожну операцію з приймання/видачі готівки, у реквізиті «№ з/п» проставляється – 1» в цій ІПК вже немає.

Ось і гадаємо тепер, який саме порядок запису мається на увазі. Втім, оскільки НБУ свою точку зору не змінив, вважаємо, що і далі ця графа в КО повинна мати значення «1».

А що буде, якщо податківці знов змінять точку зору щодо заповнення цього реквізиту касових ордерів? Це ж неможливо, в умовах, коли нормативними актами порядок такого заповнення не затверджений, весь час орієнтуватися на суперечливі листи.

 

Щодо відповідальності за неправильне заповнення «№ з/п» в касових ордерах

У коментованій ІПК податківці відповіли, що відповідальність у разі порушення норм з регулювання обігу готівки у національній валюті передбачена Указом №436/95 та КУпАП.

Але їхні норми не містять окремого виду штрафу за неправильне заповнення графи «№ з/п» прибуткових та видаткових касових ордерів.

Отже, висновок ДФСУ такий: «Відповідальність за неправильне зазначення номеру за порядком графи «№ з/п» прибуткових та видаткових касових ордерів чинним законодавством не передбачена».

Тож, сподіваймося, що при перевірках податківці не будуть карати суб’єктів господарювання за заповнення графи «№з/п» ПКО та РКО не в тому порядку, який вони вважатимуть за правильний. Головне, щоб ця графа взагалі була заповнена.

А ось щодо номеру самого касового ордеру, тут треба пам’ятати, що він встановлюється у хронологічному порядку. І якщо ця хронологія буде порушена, наслідки можуть бути дуже прикрими. Про це ДФСУ говорила раніше, а ми коментували тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»