• Посилання скопійовано

Змінилися правила застосування ФОП-«єдинниками» та обслуговування РРО

22 липня Уряд затвердив постанову №631, якою внесено зміни до трьох чинних постанов КМУ у сфері застосування РРО. Зміни переважно косметичні, але спричинені вони застосуванням програмних РРО з 1 серпня 2020 року

Змінилися правила застосування ФОП-«єдинниками» та обслуговування РРО

Постановою від 22.07.2020 р. №631 Уряд приводить у відповідність до Закону №128 нормативні акти щодо функціонування РРО. Ця постанова набере чинності 1 серпня 2020 року. Про це ми повідомляли тут.

 

Перелік видів діяльності, коли можна не застосовувати РРО

Постановою №631 внесено зміни до постанови КМУ №1336. Зокрема, тепер Постанова №1336 поширюється й на ПРРО (зміни до п. 1 та 2).

Нагадаємо, що Постанова №1336 була створена на виконання ст. 10 Закону про РРО. Тобто нею затверджено:

  • Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій,
  • граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), при перевищенні якого застосування РРО є обов'язковим.

Сам Перелік не змінився. Останні зміни до нього вносились 23.04.2020 року, коли до нього додали продаж товарів і надання послуг національним оператором поштового зв’язку за межами об’єктів поштового  зв’язку. А попередні зміни, внесені до цього Переліку у грудні 2017 року, ми розглядали тут. Але в його назві з 1 серпня буде зазначено, що він створений і щодо програмних РРО.

 

ФОП - «єдинники» та застосування РРО

Абзац третій п. 2 Постанови №1336 буде викладено в новій редакції. Нагадаємо, що він стосується правил застосування РРО фізособами-«єдинниками» у їхній діяльності.

Зараз ним встановлено, що для форм і умов проведення діяльності, визначених у переліку, який міститься у Постанові №1336, платники єдиного податку другої та третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн гривень, обов’язково застосовують РРО відповідно до п. 296.10 ПКУ.

З 1 серпня цей абзац застосовуватиметься для ФОП на ЄП другої – четвертої груп. Наголошуємо, що це лише уточнення, яке повністю відповідає чинним нормам ПКУ.

Також замість згадки про п. 296.10 ПКУ в цьому абзаці з’явиться посилання на пункт 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Адже з 1 серпня саме цим пунктом будуть регулюватися перехідні норми щодо обов’язкового застосування РРО. Як саме вони будуть діяти, ми розповідали тут.

Тобто, хоч ці зміни і внесені, по суті, вони приводять Постанову №1336 у відповідність до норм ПКУ (як чинних, так і тих, які запрацюють з 1 серпня 2020 р.).

 

Зміни до порядку ремонту та обслуговування РРО

Порядок технічного обслуговування та ремонту РРО затверджено постановою КМУ від 12.05.2004 р. №601. Він діятиме і далі. Але з 1 серпня 2020 р. в нього буде внесено три зміни.

Перша зміна косметична – у тексті Порядку №601 згадку про ДФС замінено на ДПС.

А ось в абзаці четвертому пункту 9 Порядку №601 тепер зазначатиметься, що інструкція реєстратора має містити порядок отримання звітних документів, що створюються (раніше вказувалося про друкування).

Роботи з введення реєстраторів в експлуатацію виконуватимуться ЦСО не протягом трьох діб, а протягом трьох робочих днів з дати його інформування ДПС про резервування фіскального номера реєстратора.

 

Порядок обчислення і накопичення РРО сум ПДВ

Порядок обчислення і накопичення РРО сум ПДВ затверджено постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1224. Він теж продовжуватиме діяти, але зі змінами, внесеними через запровадження ПРРО. Тобто, як в назві, так і по тексту постанови й самого Порядку №1224 поруч зі словами «реєстратори розрахункових операцій» з’являться слова «та/або програмні реєстратори розрахункових операцій».

А от пункт 2 Порядку №1224 викладено в новій редакції. Зараз ним встановлено, що РРО повинен забезпечувати друкування та видачу касового чека (і прописується, які реквізити, крім обов’язкових, має містити такий чек).

А ось з 1 серпня 2020 р. забезпечувати треба буде створення та видачу касового чека. При цьому уточнюється, що касовий чек може бути у паперовій та/або електронній формі. А РРО – звичайним (апаратним) або програмним.

Також пункт 7 Порядку №1224 з 1 серпня 2020 р. міститиме новий абзац.

Зараз цей пункт встановлює, що РРО повинен забезпечувати окреме накопичення, внесення та зберігання у фіскальній пам'яті сумарних денних оборотів з реалізації товарів (надання послуг) за кожною із ставок ПДВ та операцією, звільненою від оподаткування чи такою, що не є об'єктом оподаткування.

Новий абзац стосується ПРРО і визначає, що програмний РРО повинен забезпечувати те ж саме, але на фіскальному сервері ДПС.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»