• Посилання скопійовано

«Я не виключаю ні податковий майдан, ні податковий антимайдан» – Гетманцев про РРО для ФОП

Глава комітету Верховної Ради Данило Гетманцев прокоментував незадоволення ФОП 2-4 груп запровадженням з 1 січня 2021 р. обов’язку використання РРО незалежно від виду діяльності

«Я не виключаю ні податковий майдан, ні податковий антимайдан» – Гетманцев про РРО для ФОП

Голові комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцеву в інтерв’ю було задане питання щодо того, що з 1 січня 2021 року використання касових апаратів буде обов'язковим для платників єдиного податку 2, 3, 4 груп фізичних осіб-підприємців, незалежно від видів діяльності. Вводяться також електронний чек і звітність. Експерти запевняють, що це призведе до колапсу малого і середнього бізнесу.

Як він ставитеся до даної ситуації?

Гетманцев відповів, що таким чином фіскалізіється саме малий бізнес. Середній бізнес вже давно цей етап пройшов, і сьогодні повсюдно повинен використовувати РРО.

 

«Якщо середньому бізнесу не подобається фіскалізація малого, то це виглядає як «явка з повинною», люди фактично стверджують, що ухиляються від оподаткування»

 

Що ж до  самого малого бізнесу, тобто, ФОПів, Гетманцев сказав:  «Ми просимо від бізнесу - ведіть облік ваших дій шляхом використання реєстраторів розрахункових операцій. Нам же заявляють, що вони дорогі і грошей на їх придбання немає. Тоді держава за свій рахунок розробило спеціальну безкоштовне програмне забезпечення, яке з 1 серпня успішно працює. Воно поки не обов'язково, але багато підприємців його використовують за своєю ініціативою. Причому забезпечення безкоштовне, тільки потрібно завантажити його на телефон. Нам знову кажуть, що тоді для ведення обліку потрібно буде наймати бухгалтера. Ставлю питання - а зараз ви як ведете облік. Відповідають - ми його не ведемо. Але ж це неправда. Товар же не в мішках отримують і не насипом ним торгують. Просто весь облік ведеться «в зошиті». Ми ж просимо змінити її на зручну електронну форму. Тобто, у тій частині бізнесу, який виступає проти, контраргументів не існує

Він переконаний, що великий бізнес, торгові марки якого ви можете дізнатися, пройшовшись по магазинах великих міст, мімікрують під малий, під єдиний податок. Таким способом продається контрабанда і не платяться гроші в бюджет. І тіньовики організовують протести проти фіскалізації, які активно проходять зараз.

 

«Я згоден з тим, що і малому бізнесу не зручно переходити на нову електронну систему, у них є необгрунтовані страхи, але через рік-два він сам же скаже державі спасибі. Ми вводимо єдине правило для всіх, що дозволить бізнесу спати спокійно, працювати «по-білому».

 

Щодо перспективи отримати у наступному році протести з боку ФОПів, Гетманцев заявив, що він не виключає ані податковий майдан, ані податковий антімайдан. При цьому він переконаний, що організація підприємницьких протестів давно вже стала бізнесом для їх організаторів. На його думку, організатори таких протестів заробляють на цьому величезні гроші, які отримують від тіньовиків, опозиції (особливо в період виборів), іноді їм навіть вдається зібрати гроші з довірливих підприємців. Тому, на думку Гетманцева, будь-які спроби конструктивного діалогу з ними - марні.

***

Читайте також:

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»