• Посилання скопійовано

Торгівля генераторами через Інтернет: чи застосовувати РРО?

Податківці відповіли на запитання про застосування РРО у разі торгівлі генераторами та запчастинами до них в Інтернет-магазині

Торгівля генераторами через Інтернет: чи застосовувати РРО?

Коментар до ІПК ДПС від 08.02.2023 №258/ІПК/99-00-07-04-01-06

Перш ніж застосовувати РРО, слід визначити, чи є операція з отримання коштів розрахунковою. Якщо так, то РРО нам потрібен, якщо ні – то, відповідно, і потреби в РРО немає. 

Визначення розрахункової операції міститься у ст. 2 Закону про РРО, і ми його докладно розглядали у цій аналітиці. Зокрема, ми з’ясували, що до розрахункових операцій належать різні операції:

  • готівкові, коли з метою розрахунку використовують готівку – банкноти і монети;
  • безготівкові, коли з метою розрахунку використовують платіжну картку;
  • розрахунки за допомогою жетонів та інших замінників грошей.

Податківці в коментованій ІПК пишуть, що законодавство України ототожнює готівкові розрахункові операції із розрахунковими операціями, здійсненими за допомогою POS-терміналів та платіжних сервісів, що використовують реквізити платіжних карток банківських установ у мережі Інтернет. 

Але насправді це не зовсім так. Ці операції у Законі про РРО не ототожнюються, але всі вони мають спільні ознаки, за якими вони належать до розрахункових операцій і про які ми говорили у вищезгаданій аналітиці.

Разом з цим податківці доходять правильного висновку про те, що потрібно обов’язково застосовувати РРО/ПРРО у встановленому Законом про РРО порядку у разі здійснення розрахункових операцій у розумінні цього Закону. Тобто, як ми вже зазначили, якщо операція відповідає визначенню розрахункової операції, то вона реєструється в РРО.  

 

Чи потрібен РРО у разі розрахунків із використанням реквізитів поточного рахунку продавця у форматі IBAN?

Податківці слушно відповідають, що ні, не потрібен, адже це банківська операція, яка підпадає під виняток пп. 2 ст. 9 Закону про РРО

І це важливо, бо визначення поняття банківської операції у нашому законодавстві немає – про це податківці писали тут.

Проте отримання коштів від покупців з їхніх банківських рахунків безпосередньо на банківський рахунок продавця – це не розрахункова операція в розумінні Закону про РРО, про що ми писали у наших матеріалах: 

А позаяк це не розрахункова операція, то й РРО теж не потрібен. 

 

Чи потрібен РРО у разі розрахунків за допомогою посередників на умовах післяплати?

Коли товар доставляють покупцеві через перевізника (кур’єрську службу) й оплату за товар приймає перевізник під час вручення товару покупцеві, то продавцю також не потрібно реєструвати такий продаж у РРО.

Податківці консультують, що РРО/ПРРО застосовується кур’єрською службою безпосередньо під час передачі товару покупцеві, а продавець зобов’язаний вкласти у відправлення видаткову накладну або інший документ, що підтверджує походження товару.

Фіскальний чек у такому випадку надає покупцеві кур’єрська служба в момент приймання від покупця оплати за товар. Такий обов’язок встановлено для суб’єктів, які здійснюють операції з приймання готівки для виконання платіжної операції – абзац перший ст. 3 Закону про РРО. Так само податківці консультували і раніше – див. тут.

Після приймання платежу від покупця кур’єрська служба перераховує отримані суми продавцеві, але вже за мінусом своєї комісії. Ця операція вже не є розрахунковою операцією для продавця, адже він отримав платіж не від покупця, а від фінансового посередника.

Отже, резюмуємо: 

  1. у разі продажу на умовах доставки з післяплатою фіскальний чек формує кур’єрська служба, а продавець повинен надати покупцеві документи на товар (накладна тощо);
  2. якщо кур’єрська служба тільки доставляє товар і не бере участі у процесі оплати, то продавець сам отримує плату за товар. І він повинен дивитися, чи є отримана оплата (попередня оплата або подальша оплата після доставки товару) розрахунковою операцією. Якщо так, – то вона реєструється через РРО.

 

Чи потрібно підприємцю зберігати документи, що підтверджують придбання електрогенераторів та запчастин для них?

Вести товарний облік та зберігати документи на придбання товарів повинні тільки дві категорії ФОП-«єдинників»:

  • платники ЄП та ПДВ (3 група ЄП за ставкою 3%);
  • платники ЄП всіх груп, які реалізують: а) технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту; б) лікарські засоби та вироби медичного призначення; в) ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 

Докладно про те, хто повинен вести товарний облік та зберігати документи від постачальників, ми писали у цьому коментарі: Кому з «єдинників» не потрібно вести товарний облік: офіційний лист ДПСУ.

У запиті на коментовану ІПК підприємець – платник ЄП запитав, чи належать бензинові та дизельні електрогенератори до технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Податківці відповіли, що наразі бензинові та дизельні електрогенератори не входять до Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО від 16.03.2017 №231.

Зауважимо від себе, що Перелік №231 ґрунтується ще на старих кодах УКТ ЗЕД (УКТ ЗЕД згідно з Митним тарифом України від 19.09.2013 №584-VII, який втратив чинність з 01.01.2021), і позаяк до нього не було внесено змін, то й порівнювати його потрібно зі старими кодами УКТ ЗЕД.

Електрогенератори (крім електрогенераторних установок) класифікувалися в товарній позиції 8501 за старими УКТ ЗЕД, а електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі, зокрема електрогенераторні установки з поршневим двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) – у товарній позиції 8502. 

Новий закон про Митний тариф України від 19.10.2022 №2697-IX діє з 01.01.2023. Згідно з новою УКТ ЗЕД двигуни та генератори, електричні (крім електрогенераторних установок) також належать до позиції 8501, а електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі, зокрема електрогенераторні установки з поршневим двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) – до позиції 8502.

Товарних позицій 8501 та 8502 у Переліку №231 немає.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»