• Посилання скопійовано

Як оформити здачу готівки з філії в касу головного підприємства?

Підприємство має торговельні точки по місту, готівкова виручка яких здається до головної каси. Як оформити вилучення і здачу готівки до каси щодо кожної точки?

Як оформити здачу готівки з філії в касу головного підприємства?

Торговельні точки – це відокремлені підрозділи для потреб Положення №148

Вилучають готівку з торговельної точки для передачі до центральної каси у порядку, встановленому самим підприємством. Підприємство на підставі Положення №148 зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом (на практиці це часто наказ керівника) порядок оприбуткування готівки в касі підприємства, в якому максимально врахувати особливості роботи як підприємства, так і його відокремлених підрозділів [внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку] (п. 12 Положення №148). Для відокремлених підрозділів підприємства порядок оприбуткування готівки в касі встановлюють та доводять внутрішніми документами підприємства. Розроблений порядок має відповідати вимогам Положення №148 та не суперечити законодавству України.

Положення №148 містить визначення поняття «відокремлений підрозділ», яке застосовується для потреб Положення №148, і воно є ширшим, аніж визначення цього поняття у ЦКУ та ГКУ. Але для потреб оприбуткування готівки нам потрібно саме те визначення відокремленого підрозділу, яке міститься у п. 3 Положення №148, а саме:

відокремлені підрозділи – це філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

За цим визначенням торговельні точки є відокремленими підрозділами для потреб Положення №148 як інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари та здійснюються розрахункові операції.

 

Вилучення готівки з ТТ оформляють «службовою видачею» та ПКО

Вилучення готівки з торгових точок оформляють операцією «службова видача» та прибутковим касовим ордером, який складає касир головного підприємства. Сума готівки, що вилучається з торгової точки, може бути довільна, але з таким розрахунком, щоб загальний залишок готівки у всіх торговельних точках та в головній касі не перевищував ліміт каси з урахуванням п. 54 Положення №148:

  • готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше ніж наступного робочого дня банку або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку й одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю установи/підприємства;
  • готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона надійшла до кас підприємств у вихідні та святкові дні та здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку та підприємства або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку й одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства.

На сьогодні фінансової відповідальності за перевищення ліміту каси не встановлено, а є тільки адміністративна відповідальність за ст.  164-4 КУпАП, та й то не за перевищення ліміту, а за порушення термінів здавання готівкової виручки до банку. Протоколи за порушення ст. 164‑4 КУпАП складають працівники Нацполіції (ст.  255 КУпАП). Про проблеми застосування поліцією адмінштрафу за ст. 164-4 КУпАП МВС писало ще 2008 року в листі від 19.06.2008 №12/6-1354. Тож можна зробити висновок, що ймовірність накладення адмінсанкцій органами поліції за несвоєчасне здавання виручки протягом двох місяців з дня вчинення правопорушення практично нульова.

Таким чином, вже не залишилося відповідальності за власне перевищення ліміту каси, а відповідальність за несвоєчасне здавання виторгу до банку існує лише на папері і на практиці майже не застосовується.

 

Чи обов’язково мати касову книгу у підрозділі?

Кожне підприємство (юрособа), що має касу, веде касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів) (п. 39 Положення №148).

Відокремлені підрозділи, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, теж ведуть касову книгу. Відокремлені підрозділи, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або РК та веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть.

Отже, у випадку, зазначеному в запитанні, касові книги на торгових точках не потрібні.

 

Приклад Головна каса підприємства працює з 9 до 18 години з понеділка до п’ятниці. Торговельні точки (ТТ) працюють щодня з 5 до 23 години. Підприємство встановило у наказі, що готівка з торговельних точок вилучається до головної каси у разі потреби з 9 до 15 години, з головної каси готівка може здаватися до банку з 9 до 18 години. Ліміт каси, встановлений на підприємстві, – 25 000 грн.

Рух готівки у робочі дні 7 – 10 липня показано у таблиці.

Таблиця

Рух готівки у робочі дні 7 – 10 липня за даними прикладу

Показник 7 липня, п’ятниця 8 липня, субота 9 липня, неділя 10 липня, понеділок
Залишок готівки в головній касі на початок дня 2 580 580
Залишок готівки в ТТ на початок дня 1 420 11 950 66 620 127 900
Виторг за день у ТТ 50 530 54 670 61 280 32 540
Здано з ТТ до головної каси до 15 години в межах виторгу, що був на цей час, оформлюється «службовою видачею» на ТТ і прибутковим касовим ордером у головній касі 40 000 145 000
Здано з головної каси до банку до 18 години, оформлюється видатковий касовий ордер 42 000 140 000
Залишок готівки в головній касі на кінець дня 580 5 580
Залишок готівки в ТТ на кінець дня (вечірній виторг та виторг вихідних днів) 11 950 66 620 127 900 15 440

Як видно з таблиці, у суботу та неділю готівка з ТТ до головної каси не здається і зберігається у торгових точках, але відповідно до п. 54 Положення №148 вона не є понадлімітною.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»