• Посилання скопійовано

Молочні продукти з пальмовою олією: чи бути новим правилам продажу та маркування

Міністерство аграрної політики та продовольства почало активно виконувати завдання прем’єр-міністра Миколи Азарова про підвищення вимог до якості молочної продукції

Що пропонують?
На сайті Мінагропроду з’явився законопроект, який вносить істотні зміни до порядку маркування та продажу молочної продукції з рослинними жирами.
Молочні продукти, в яких тваринні жири замінено на рослинні, Мінагропрод пропонує вважати молоковмісними. До них зараховуються продукти, які вироблені з молочної сировини, але з додаванням сировини немолочного походження для заміни молочного жиру, молочного білка, лактози, а також які містять харчові добавки.
Такий молоковмісний продукт повинен особливо маркуватися. Напис «продукт із замінниками складових молока» та розмір цього тексту повинні бути не меншими, ніж 80% від найбільшого розміру тексту основної назви продукту.
Крім того, молоковмісні продукти відомство пропонує продавати окремо від молочних продуктів. Полиці у магазинах з цими продуктами мають бути позначені як місця розміщення продуктів зі складових молока.
Якщо виробник порушуватиме вимоги до маркування, він повинен сплатити штраф у розмірі 100% вартості продукції, реалізованої з порушеннями. Якщо ж вимоги порушили підприємства торгівлі, на них накладається штраф у розмірі від 100 до 1 тис. н.м.д.г.
Як будуть продавати?
Президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун позитивно оцінює пропозиції Мінагропроду. «Це була, в тому числі, і наша ініціатива. Споживач повинен чітко розрізняти, де молочна продукція на молочних жирах, а де — з додаванням пальмової олії», — говорить він.
Чи погодиться на окрему викладку торгівля? З одного боку, великі ритейлери стверджують, що це здійсненно.
У компанії «Метро Кеш енд Кері Україна» «Діло» запевнили, що нові правила, безумовно, спричинять додаткові часові та людські інвестиції, проте виконати їх цілком реально.
Водночас експерти вважають, що торгівля не зацікавлена у роздільному продажу «молочних» та «молоковмісних» продуктів.
«Торгівля зацікавлена бачити на полицях магазинів дешевші продукти, на які можна встановити вищу націнку», — вважає директор інформаційно-консалтингової компанії «Інфагро» Василь Вінтоняк.
За його словами, нерідко самі магазини замовляють у постачальників, наприклад, не справжній сир, а сирний продукт (тобто сир із рослинними жирами). «Сирний продукт нарізають шматками за аналогією зі справжнім сиром та наклеюють етикетку магазину, на якій дрібними літерами написано, наприклад, «сир. пр. «Російський». Далеко не кожен споживач звертає увагу на «пр.». Багато хто вважає, що це той самий російський сир, але за нижчою ціною», — говорить експерт.
Василь Вінтоняк переконаний: якщо молочні продукти з рослинними жирами будуть викладатися на окремій полиці, то споживач, найімовірніше, не купуватиме їх у такій кількості, в якій він купує їх нині.
Тетяна Недорізанюк

На підставі: Діло

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»