• Посилання скопійовано

Чи платитиме консул через три роки податки в разі продажу ТЗ в Україні?

Чи повинен буде сплатити консул податки та митні платежі, якщо буде продано ТЗ після трьох років з дати ввезення на територію України (як для службового, так і для особистого використання)? Аналогічні пільги застосовуються у Польщі до українських консулів (принцип взаємності). Також ТЗ ввезено до початку дії Податкового кодексу України, тобто до 01.01.2011 р. З огляду на вищезазначене, чи платитиме через три роки консул податки у разі продажу ТЗ в Україні, якщо так — то які?

Особливості пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України представництвами іноземних держав, міжнародними організаціями та офіційними особами, а також дипломатичними представництвами України, що розташовані за кордоном, визначено розділом XІІІ Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VІ (далі — Кодекс).
Порядок декларування моторних транспортних засобів, що належать представництвам іноземних держав та міжнародних організацій в Україні, а також членам їх персоналу, визначено статтями 394, 395 Кодексу.
Згідно з цими статтями Кодексу моторні транспортні засоби, призначені для офіційного (службового) користування представництвами іноземних держав та міжнародних організацій в Україні, а також для особистого користування членів персоналу представництв іноземних держав та міжнародних організацій в Україні, можуть бути відчужені на митній території України після зміни митного режиму, в якому вони перебувають, з тимчасового ввезення на імпорт. Це правило не поширюється на випадки відчуження зазначених транспортних засобів відповідно до статті 109 Кодексу іншим особам, які мають митні пільги, передбачені статтею 383, частиною другою статті 384, статтями 385, 386, 388, 389, 391 Кодексу.
Довідково. Умови поміщення товарів у митний режим імпорту встановлені статтею 75 Кодексу. Згідно з частиною третьою цієї статті для поміщення товарів у митний режим імпорту особа, на яку покладається дотримання вимог митного режиму, повинна:
1) подати митному органу, що здійснює випуск товарів, документи на такі товари;
2) сплатити митні платежі, якими відповідно до законів України обкладаються товари під час ввезення на митну територію України в режимі імпорту;
3) виконати встановлені відповідно до закону вимоги щодо заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.
Ураховуючи викладене, законодавством України з питань державної митної справи не передбачено звільнення представництв іноземних держав та міжнародних організацій в Україні, а також членів їх персоналу від сплати митних платежів у разі реалізації на внутрішньому ринку транспортних засобів, що були ввезені ними в Україну в режимі тимчасового ввезення зі звільненням від сплати митних платежів.
Разом з тим відповідно до Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VІ та Кодексу у разі реалізації на митній території України транспортних засобів, що були ввезені зі звільненням від оподаткування, податки сплачуються особами, що реалізують (передають у володіння, користування чи розпорядження) такі транспортні засоби, або будь-якими іншими особами, що використовують податкову пільгу, яку для них не призначено.
Довідково. Податкова пільга — передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 цієї статті (пункт 30.1 статті 30 Податкового кодексу України).
Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат (пункт 30.2 статті 30 Податкового кодексу України).

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»