У лютому на споживчому ринку спостерігалась дефляція – ціни знизились на 0,1 %. В цілому у січні-лютому ціни зросли на 0,1 % (до грудня 2012 р.), що було одним із найнижчих показників за період статистичних спостережень, крім дефляційного 2002 року.
Основними факторами, які спричинили формування низької інфляційної динаміки у лютому та січні-лютому поточного року, були:
1) насичення ринку достатнім обсягом продовольчих товарів як за рахунок вітчизняних продуктів (внаслідок хорошого врожаю минулого року), так і імпортованих (у січні 2013 р. імпорт продукції АПК зріс на 37,6 %, за даними НБУ);
Довідково. Ціни на продукти харчування у лютому знизились на 0,2 %, внесок до загального індексу споживчих цін, за розрахунками Мінекономрозвитку, становив “минус”0,11 відсоткових пункта, що пов’язано з їх значною часткою у структурі споживчих витрат населення – майже 50 %.
2) відсутність тиску з боку монетарних агрегатів;
3) курсова стабільність;
Довідково. Офіційний курс гривні до долара США залишався на рівні липня 2012 року і на кінець лютого становив 7,993 грн./дол. США.
4) зростання депозитів фізичних осіб – на 4,2 % за січень-лютий 2013 року.
Серед продуктів харчування у лютому ціни знизились на м'ясо і м’ясопродукти (на 0,9 %), яйця (на 0,7 %), олію (на 0,1 %), цукор (на 2,8 %), тоді як підвищились на хліб і хлібопродукти (на 0,6 %), молоко (на 0,2 %), сир і м’який сир (творог) (на 0,3 %), фрукти (на 0,3 %), овочі (на 0,5 %).
На непродовольчі товари зростання цін у лютому, в основному, становило 0,1-0,5 %, тарифи на житлово-комунальні послуги та паливо та мастила – не підвищувались.