• Посилання скопійовано

Названо причини лютневої дефляції

Мінекономрозвитку назвало причини лютневої дефляції

У лютому на споживчому ринку спостерігалась дефляція – ціни знизились на 0,1 %. В цілому у січні-лютому ціни зросли на 0,1 % (до грудня 2012 р.), що було одним із найнижчих показників за період статистичних спостережень, крім дефляційного 2002 року.

Основними факторами, які спричинили формування низької інфляційної динаміки у лютому та січні-лютому поточного року, були:

1) насичення ринку достатнім обсягом продовольчих товарів як за рахунок вітчизняних продуктів (внаслідок хорошого врожаю минулого року), так і імпортованих (у січні 2013 р. імпорт продукції АПК зріс на 37,6 %, за даними НБУ);

Довідково. Ціни на продукти харчування у лютому знизились на 0,2 %, внесок до загального індексу споживчих цін, за розрахунками Мінекономрозвитку, становив “минус”0,11 відсоткових пункта, що пов’язано з їх значною часткою у структурі споживчих витрат населення – майже 50 %.

2) відсутність тиску з боку монетарних агрегатів;

3) курсова стабільність;

Довідково. Офіційний курс гривні до долара США залишався на рівні липня 2012 року і на кінець лютого становив 7,993 грн./дол. США.

4) зростання депозитів фізичних осіб – на 4,2 % за січень-лютий 2013 року.

Серед продуктів харчування у лютому ціни знизились на м'ясо і м’ясопродукти (на 0,9 %), яйця (на 0,7 %), олію (на 0,1 %), цукор (на 2,8 %), тоді як підвищились на хліб і хлібопродукти (на 0,6 %), молоко (на 0,2 %), сир і м’який сир (творог) (на 0,3 %), фрукти (на 0,3 %), овочі (на 0,5 %).

На непродовольчі товари зростання цін у лютому, в основному, становило 0,1-0,5 %, тарифи на житлово-комунальні послуги та паливо та мастила – не підвищувались.

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»