• Посилання скопійовано

Уряд затвердив порядок доступу до майнових реєстрів

Держреєстр прав на нерухоме майно буде відкритий 1 січня 2015 р.

Уряд затвердив порядок доступу до майнових реєстрів

Це передбачено порядком доступу до майнових реєстрів відповідно до статті 28 Закону «Про державну реєстрацію речових прав» у редакції, яка була прийнята парламентом у рамках антикорупційного пакету законів, який сьогодні схвалив Кабмін.

Як повідомили у Мін’юсті, за словами Міністра юстиції Павла Петренка, документ дає можливість фізичним та юридичним особам отримати з майнових реєстрів інформацію про нерухоме майно. Цей порядок також надає доступ до реєстрів спеціальним профільним особам: нотаріусам, адвокатам, органам державної влади.

За словами П. Петренка, відкриття реєстрів матиме антикорупційний ефект. Кожен зможе перевірити, наскільки інформація, яку чиновники вказують у деклараціях, правдива, і чи відповідає вона їхньому реальному майновому стану. Крім того, відкриття реєстрів пожвавить інвестиційний клімат.

«Основний ефект, який отримували наші східноєвропейські сусіди від відкриття реєстрів, полягав у тому, що через доступність інформації з майнових реєстрів компанії могли дізнатися про об’єкти, їх власників та стан. Завдяки цьому покращувався інвестиційний клімат», - сказав Павло Петренко.

Водночас очільник Мін’юсту наголосив: наступним кроком реформ стане удосконалення системи реєстрів. Адже нині в державі діє 36 реєстрів, які містять інформацію про майно і майнові права громадян та юридичних осіб.

«Разом із європейськими інституціями та міжнародними організаціями ми розробляємо механізм скорочення кількості основних реєстрів до 4. Вони консолідуватимуть інформацію про громадян і їхній майновий стан, а також дані, потрібні для надання державою послуг цим громадянам. Це крок до дебюрократизації системи», - резюмував Павло Петренко.

Наразі тексту порядку доступу до реєстрів немає.

На підставі: Закон&Бізнес

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»