• Посилання скопійовано

Держгеокадастр пропонує змінити правила легалізації самобудів

У Держгеокадастрі підготували проєкт, який скасує можливість набуття права власності на будівлі та споруди, збудовані на чужій земельній ділянці

Держгеокадастр пропонує змінити правила легалізації самобудів

Ліга.Бізнес розповідає, що у Держгеокадастрі підготували проект, який скасує можливість набуття права власності на будівлі та споруди, збудовані на чужій земельній ділянці.

У пояснювальній записці до проекту зазначається, що все збудоване на земельній ділянці має бути власністю лише власника ділянки. Це правило поширюється і на відносини суперфіція – він повинен передбачати лише право користування (а не право власності) на збудоване нерухоме майно користувачем земельної ділянки.

Також законопроектом пропонується передбачити можливість власника земельної ділянки або власника розташованої на ній нерухомості вимагати продажу ділянки з нерухомістю як єдиного цілого на аукціоні (прилюдних торгах) з відповідним розподілом отриманих грошей між власником земельної ділянки та власником нерухомості.

Отже, законопроект пропонує наступні зміни до Цивільного кодексу:

  • встановити, що власник земельної ділянки набуває право власності на зведені на ній (замість «зведені ним») будівлі, споруди та інше нерухоме майно (сттаття 375);
  • частини 3 – 6 статті 376 виключити (щодо визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно за рішенням суду);
  • встановити, що землекористувач має право користування (в не власності) будівлями (спорудами), спорудженими на земельній ділянці, переданій йому для забудови. А також виключити норму за якою особа, до якої перейшло право власності на будівлі (споруди), набуває право користування земельною ділянкою на тих же умовах і в тому ж обсязі, що й попередній власник будівлі (стаття 415);
  • встановити, що у разі припинення права користування земельною ділянкою, на якій була споруджена будівля (споруда), власник земельної ділянки має право вимагати від користувача будівлі (споруди) її знесення та приведення земельної ділянки до стану, в якому вона була до надання її у користування.

Проектом також пропонується вилучити низку норм із Земельного кодексу, зокрема щодо виникнення права спільної часткової власності на земельну ділянку та спільної сумісної власності на земельну ділянку. Крім того, пропонується надати власникам нерухомого майна, розташованого на земельних ділянках державної чи комунальної власності, можливість викупу таких земельних ділянок. Щоб заохотити викуп, пропонується передбачити можливість розстрочення платежу до семи років (у разі якщо ціна земельної ділянки перевищує 500 тисяч гривень).

Земельні ділянки державної та комунальної власності, на яких на день набрання чинності цим Законом розташовано житлові, садові, дачні будинки (крім багатоквартирних) та індивідуальні гаражі, з дня набрання чинності цим Законом вважаються власністю осіб, що є власниками будинків та гаражів, крім випадків, коли згідно із законом земельна ділянка не може бути передана у приватну власність.

Власники (користувачі) існуючих на день набрання чинності цим Законом меліоративних систем та лінійних комунікацій, прокладених на чужих земельних ділянках (їх частинах), щодо яких не встановлено відповідних сервітутів, або уповноважені ними особи набувають безоплатні особисті сервітути строком на тридцять років. Якщо меліоративні системи та лінійні комунікації перебувають  у користуванні, то їх користувач набуває право сервітуту на строк користування ними.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ЛІГА.net

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»