• Посилання скопійовано

Корковий збір за «своє» спиртне: чи сплачувати ФОПу?

ФОП провадить діяльність у кафе. Чи можуть гості, які приходять у кафе, розпивати свої алкогольні напої за столом? Чи може ФОП додавати в чек корковий збір за те, що надав гостям келихи під їхній алкоголь?

Корковий збір за «своє» спиртне: чи сплачувати ФОПу?

На початку нагадаємо, що є обмеження щодо продажу алкогольної продукції для ФОПа на ЄП (пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ).

ФОП на єдиному податку може торгувати лише деякими алкогольними напоями:

  • столовими винами (ліцензія не потрібна);
  • пивом (потрібна ліцензія на пиво);
  • сидром та перрі без додавання спирту (потрібна ліцензія на сидр та перрі).

Роздрібна торгівля – діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування (ст. 1 Закону №4811).

1 Закон України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Справді, кафе/ресторани, які не придбавають ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем, часто роблять офіційно дозволеним вживання алкоголю, принесеного відвідувачами. Наприклад, роблять вивіску або іншим чином інформують, що ресторан не торгує алкоголем взагалі або лише певними видами напоїв, проте відвідувачам/замовникам дозволено приносити свої алкогольні напої.

Крім того, кафе/ресторан може запровадити платну послугу розкорковування пляшок (так званий корковий збір) або оренди келихів для алкогольних напоїв. При цьому алкоголь належатиме гостям, а келихи залишаться у власності кафе/ресторану (за їх пошкодження, звісно, доведеться заплатити окремо).

Проте нагадаємо, що іноді безалкогольний статус закладу зумовлений не небажанням витрачатися на ліцензію, а вимогами ст. 15-2 Закону №481, яка забороняє споживання алкогольних напоїв, зокрема, в закладах охорони здоров’я, освіти, культури, у закритих спортивних спорудах, у приміщеннях державних установ. За розпивання спиртних напоїв у цих місцях відвідувачеві загрожує відповідальність за ст. 178 КУпАП – за перший раз попередження або штраф від 1 до 5 н. м. д. г. (17 – 85 грн). Дозволяти клієнтам «приносити зі собою» в заклади, розташовані в таких місцях, ФОПи не можуть.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»